carlsbergDanski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je u srijedu o dvoznamenkastom padu dobiti u drugom tromjesečju pod pritiskom slabih rezultata u zapadnoj Europi i pada istočnoeuropskog tržišta, najavljujući izmjenu poslovne strategije.

Operativna dobit prije jednokratnih stavki smanjena je 18,9 posto, na 2,92 milijarde danskih kruna (432 milijuna dolara). Neto dobit prilagođena za jednokratne stavke pala je 24,5 posto, na 1,73 milijarde kruna. Neto prihodi ostali su gotovo nepromijenjeni i iznosili su 18,93 milijarde kruna.

Ukupno je Carlsberg u promatranom razdoblju prodao 38,6 milijuna hektolitara piva, što je 4,3 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Iz kompanije ističu da pad odražava slabe rezultate u zapadnoj Europi i pad tržišta u istočnoj Europi, što je djelomično amortizirano snažnim azijskim rezultatima.

Ujedno su revidirali očekivanja zarade u cijeloj 2015. godini i sada očekuju blagi pad organske operativne dobiti, u odnosu na do sada očekivan jednoznamenkasti rast.

Kompanija nije u potpunosti ostvarila zacrtane uštede i pokrenut je postupak izmjene strategije kako bi se obnovila i dodatno ojačala financijska stabilnost, istaknuo je novi izvršni direktor Cees ‘t Hart.

“Smatramo da na razini cijele godine snažni azijski rezultati neće biti dovoljni da neutraliziraju slabije od očekivanja rezultate u zapadnoj Europi i zahtjevne tržišne prilike u istočnoj Europi. Nepotrebno je reći da smo i te kako svjesni potrebe da se hitno realiziraju inicijative za poboljšanje učinkovitosti, pokrenute početkom godine”, konstatira izvršni direktor Cees’t Hart. (SEEbiz.eu/Hina)