Francuski maloprodajni div Carrefour pridružio se skupini prehrambenih kompanija, uključujući Danone, u projektu prikupljanja kapitala koji bi poljoprivrednicima pomogao u prijelazu na organski uzgoj hrane.

U prikupljanju novca za projekt “MiiMOSA Transition” sudjeluju također prehrambena grupa Herta i francuske prehrambene zadruge d’Aucy i Les Paysans de Rougeline.

Partneri će pomoći u prikupljanju početnog kapitala za projekte vrijedne 10 milijuna eura, a nakon četiri godine iznos bi trebao biti povećan na 100 milijuna eura.

Carrefour, najveći trgovac prehrambenim proizvodima u Europi, preusmjerio je fokus na ekološki uzgojene prehrambene proizvode u sklopu globalnog petogodišnjeg plana kojim želi povećati prihode i dobit. Usvojili su i tehnologiju praćenja lanca nabave peradi, jaja i rajčica od uzgajivača do trgovina.

Prema petogodišnjem planu, Carrefour bi do 2022. godine trebao od prodaje organske hrane ostvarivati prihode od pet milijardi eura, u odnosu 1,2 milijarde ostvarene 2017. godine. Prošle je godine od prodaje takvih proizvoda ostvario prihode od 1,8 milijardi eura, objavio je prošlog tjedna izvršni direktor Alexandre Bompard.

Danone je pak najveći proizvođač jogurta u svijetu. Izvršni direktor Emmanuel Faber naglašava da bi prema njegovoj viziji Danone trebao preuzeti središnju ulogu u kreiranju novih trendova u globalnoj prehrambenoj industriji.

Faber je također član Carrefourovog savjetodavnog odbora za hranu, napominje Reuters. (Hina/ Reuters)