Praškasti instant napici – zdravi i osvježavajući

Pod praškastim (u pravilu vitaminskim) instant napitcima podrazumijevamo proizvode koji se na tržištu pojavljuju gotovo isključivo u praškastom obliku i od kojih se uz dodatak vode pripravljaju bezalkoholni napitci s vitaminskim dodatkom.

Uz ovako “tehnički” iscrpnu definiciju još valja dometnuti da u ovu kategoriju nisu uključeni prašci za točene napitke u ugostiteljstvu, vitaminski pripravci u obliku šumećih tableta (iako je to komplementarna kategorija s ovom kategorijom), drugi oblici praškastih instant napitaka (poput praškastih energetskih napitaka, instant kave, kakaoa, čokolade i sličnih), kao niti ostali bezalkoholni napitci i sokovi. Vrijedno je naglasiti da nisu uključeni ni proizvodi poput Cedevite Go!

Ukupno tržište praškastih instant napitaka, promatrano kroz maloprodajne kanale obuhvaćene Nielsenovim panelom trgovine (bez ‘cash&carry’ objekata, diskontera i bez ugostiteljstva) u posljednjih godinu dana (lipanj 2008. – svibanj 2009.) vrijedilo je 133 milijuna kuna (2585 tona).
Treba li uopće  isticati lidera kategorije? Cedevita, koju mnogi poistovjećuju sa samom kategorijom, neupitni je lider, čiju poziciju u maloprodaji za sada jedino izazivaju privatne robne marke (prodaja im je trostruko veća negoli u godini prije!), a na tržištu su prisutni i Cevitana (Vitaminka), Famivita (Fami) te Nutri-C (Nutrifood).

vitaminski-praskasti-n-udj
Prema okusima dominira očekivano naranča (59% količinske prodaje u zadnjih 12 mjeseci), slijedi limun s 34, zatim grejp s 4%, crvena naranača i tangerina imaju po 1%, te osatli okusi 1%.
Najviše količina proda se kroz veća pakiranja (preko 500 g) – čak 44%, daljnih 31% kroz pakiranja 201-500 g), a 25% kroz pakiranja 101-200 g te svega 0.5% kroz pakiranja do 100 g. No pakiranja 101-200 g čine 47% svih prodanih artikala, 201-500 g čine 23% od svih prodanih artikala, velika pakiranja preko 500 g 17%, a ona mala pakiranja imaju zavidnih 14% unutar svih prodanih artikala.

praskasti-napitci-lokacija
Prema očekivanjima, prodaja ovih proizvoda koncentrirana je u hiper i supermarketima (>301m2), gdje ih se prodalo čak 59% tijekom proteklih godinu dana, kroz velike trgovine mj.robe (101-300m2) 45%, a kroz male i srednje trg.mj.robe (0-100 m2) 20%. S naglaskom da se manja pakiranja u većem postotku prodaju kroz manje formate (200 g čak 29% kroz trgovine do 100 m2).

vitaminski-praskasti-napitc
Na kraju, poput ostalih kategorija pića, i praškasti instant napitci bolje se prodaju ljeti – početkom proljeća prodaja im počinje rasti, dostižući vrh sezone u lipnju/srpnju.

Cedevita – neprikosnoveni lider slavi četiri desetljeća
Već legendarna Cedevita kao što smo spomenuli u uvodu, sinonim je za kategoriju instant praškastih napitaka. Prisutan na tržištu već četrdeset godina, ovaj proizvod osvježava čitave generacije. Najšire ponude okusa, Cedevitu možemo kušati s okusima grejpa, mandarine, crvene naranče, brusnice, limete i najpopularnijih naranče i limuna. Također, u ponudi su i proizvodi za posebne skupine potrošača: Cedevita light i Cedevita KIDS. Što se pakiranja tiče, podjednako su popularna sva pakiranja, ipak u zadnjih nekoliko godina je primjetan rast većih pakiranja od 500g i 1kg, navode iz Cedevite.

U prvom planu Cedevite je kvaliteta koja je već godinama besprijekorna, što ovih četrdeset godina postojanja na tržištu svakako potvrđuje. Bitno je i naglasiti da je proizvod uvijek modificiran u skladu s najnovijim svjetskim trendovima kako u sastavu tako i u pakiranjima. Cedevita je postala više od proizvoda, ona je brend uz koji su potrošači vrlo čvrsto i emocionalno vezani što je često vrlo bitno jer daje brendu prednost pred drugima ali isto tako je vrlo bitno da se to povjerenje potrošača ne iznevjeri čemu Cedevita posvećuje vrlo mnogo pažnje. Uz široku dostupnost proizvoda, važno je i kontinuirano nagrađivanje lojalnih potrošača, navodi Jasminka Romanić, Brand Manager Cedevite. Cedevita kontinuirano provodi marketinške aktivnosti, ovisno o godišnjem dobu, segmentu, potrebi, tako da je uvijek nešto u planu. Trenutno je na policama prisutan promotivni proizvod sa 10% sniženom cijenom povodom 40. rođendana Cedevite, dodaje ona.

Cedevita kontinuirano unapređuje svoju ponudu i u smislu unapređenja pakiranja i u smislu uvođenja novih okusa, a posebno je bitno naglasiti ovogodišnji izlazak na tržište s potpuno novom kategorijom proizvoda u vidu Cedevite GO! – dobro poznate Cedevite namijenjene za konzumaciju u pokretu. Uz spomenuti novitet, iz Cedevite navode kako udio prodaje Cedevite u HORECA kanalu raste te danas vrijednosno dostiže skoro 30%.

Cedevitu proizvodi i distribuira Atlantic grupa.

Cevitana – interes potrošača na prvom mjestu
Dobropoznati Makedonski proizvođač Vitamnika sa svojim je brendom Cevitana prisutan na Hrvatskom tržištu već zadnjih deset godina. Proizvodi se u dva popularna okusa naranče i limuna, u pakiranjima od petnaest do tisuću grama. Spomenuti proizvod može se naći i kao brendirani proizvod brojnih trgovačkih marki

Kao razlog uspjeha na Hrvatskom tržištu iz Cevitane navode profesionalan, partnerski  odnos s trgovcima te konkurentnu cijenu za visokokvalitetan proizvod za potrošače.

Interes potrošača naša je ideja vodilja i obaveza. Upravo iz tog razloga trudimo se omogućiti potrošaču da dobije najbolje i najviše za svoje novce, ističe Ljupčo Veleski, voditelj izvoza Vitaminke za Hrvatsku. Naše poslovanje zasnovano je na principu da uvijek dajemo prednost ulaganju u poboljšanje našeg proizvoda što je u interesu naših potrošača i za njegovu dobrobit, umjesto da ulažemo u skupe i velike promotivne kampanje. Zadovoljstvo kupca kroz degustacije, akcije i nagrade, naš je pristup i ključ uspjeha, zaključuje Veleski.

———————–
Kao zaseban brend ili trgovačka marka, Cevitana se može naći u prodaji kod većine trgovačkih lanaca i malih trgovaca. Osim spomenutih maloprodajnih kanala, Cevitana se može naći i u HORECA sektoru gdje Vitaminka uspješno djeluje već zadnje tri godine.

Nutri-C – prepoznatljivi vrč vitamina
Nutri-C izdvaja se od svoje konkurencije zbog atraktivne i praktične ambalaže u staklenom vrču. Prisutan na tržištu zadnje četiri godine u ponudi možemo naći okuse naranče, limete i jabuke. Pakiranja ovog proizvoda su već ranije spomenuti stakleni vrč od tristo pedeset i sedamsto pedeset grama te vrećice od petsto i sedamsto pedeset grama. Nutri-C distribuira firma Mabik iz Rijeke iz koje poručuju da na temelju provedenih analiza Nutri-C predstavlja najkvalitetniji proizvod kategorije.

Famivita – provjereni okusi naranče, limuna i grejpa
Prisutna na tržištu posljednjih deset godina, Famivita se prodaje u ambalaži od dvjesto i petsto grama, provjernih i popularnih okusa naranče, limuna i grejpa. U distribuciji se nalazi kod pojedinih trgovačkih lanaca i manjih obiteljskih trgovina. Proizvođač i distributer ovog proizvoda je nedovoljno poznata prehrambena industrija Fami, iz malog slavonskog sela Rakitovica pored Donjeg Miholjca, jedna od najvećih u domeni prehrambenih industrija u Hrvatskoj u proizvodnji začina. Prehrambena industrija Fami, osim začina proizvodi široku paletu sokova, sirupa, stolne vode, tjestenine i pekarskih proizvoda, kao i pakiranja velikog broja različitih prehrambenih proizvoda, ukupno 232 proizvoda pod vlastitom robnom markom.

Prilog pripremio: Maroje Sabljić
Kategoriju analizirao: Ivan Junaković,
nielsen_logo-40-small