zabrana-pusenjaU zadnje dvije godine pad količinske prodaje cigareta iznosi oko 6 %

Uz zdravije prehrambene navike, prestanak pušenja uvjerljivo je najčešća novogodišnja rezolucija građana. Tijekom prošle godine cigarete su često bile predmet rasprava i promjena zakona pa se tako na smanjenje broja pušača nastojalo utjecati većim trošarinama, odnosno većim cijenama cigareta, zabranom pušenja u zatvorenim prostorima koja je neslavno završila s početkom zime, a odnedavno i zabranom bilo kakvog isticanja duhanskih proizvoda na prodajnim mjestima. Makedonci su s početkom godine donijeli kolektivnu novogodišnju rezoluciju o prestanku pušenja na javnim mjestima, a koliko će biti u ustrajni za razliku od Hrvata ostaje da vidimo u narednim mjesecima. Hrvatskim pušačima želimo pak da ustraju na svojim individualnim odlukama o prestanku i odupru se zavodljivom mirisu cigarete dok ispijaju kavu u svom omiljenom kafiću. Za one koji i dalje namjeravaju uživati miris i okus duhana evo kako stoje stvari na tržištu cigareta u Hrvatskoj.

Za početak napomenimo da kategorija cigareta uključujue sve vrste cigareta izuzev cigara, cigarilosa i duhana u vrećicama . Također je važno napomenuti da u praćenju ove kategorije nije uključena prodaja cigareta u ugostiteljstvu, automati s cigaretama kao niti veleprodaja, institucionalna prodaja i cash&carry.

Promatrajući prodaju cigareta iz godine u godinu vidljiv je njen progresivan pad. Ako uspoređujemo zadnje dvije godine pad količinske prodaje cigareta iznosi oko 6 %. Spomenuti pad najviše je vidljiv u Slavoniji i Hrvatskom primorju. Prema kanalima prodaje najveći pad zabilježen je na benzinskim postajama i malim dućanima (do 50 m2).

slide16

Kanal koji odnosi najviše količinske prodaje jesu kiosci s 37% količinskog udjela i male trgovine s 26 % količinskog udjela. Nakon njih slijede velike trgovine i benzinske postaje i tek na kraju hipermarketi i supermarketi.

slide29

Analiza količinske prodaje prema jačini cigareta pokazuje podatak da raste prodaja „super lights“ cigareta a pada prodaja „light“ kategorije. Zanimljivo je i da blago raste „full flavour“ segment.

slide37Regija s najvećom potrošnjom cigareta jest Dalmacija, zatim Zagreb, sjeverna Hrvatska i Hrvatsko primorje.

Čak više od 80% količinske prodaje odlazi na domaće proizvođače (TDR).

Kategoriju analizirala:
Tatjana Kovačević
memrb-logo