coca-cola-hbcSedam novih ciljeva tvrtke za 2020. godinu odnosi se na smanjenje utjecaja na okoliš, poboljšanje proizvodne učinkovitosti i razvoj zajednica u sklopu podrške 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

Coca-Colu HBC je indeks održivosti Dow Jones (DJSI) ocijenio vodećom tvrtkom u industriji napitaka kada je riječ o održivosti.

Do 2020. tvrtka se obvezuje: iskoristiti 40 % ukupne energije iz obnovljivih i čistih izvora energije, oporabiti u prosjeku 40 % ukupne ambalaže na našim tržištima i proizvesti 20 % ukupne plastične (PET) ambalaže od oporabljene (PET) ambalaže i/ili obnovljivih sirovina.

Nadalje, nastoje smanjiti količinu primarne ambalaže za 25 % po litri proizvedenih napitaka, certificirati više od 95 % ključnih poljoprivrednih sastojaka u skladu s vodećim načelima za održivu poljoprivrednu proizvodnju u sklopu Coca-Colina sustava, uložiti 2 % svoje godišnje dobiti u zajednice, udvostručiti broj zaposlenika koji su uključeni u volonterske inicijative tijekom radnoga vremena za 10 %. Sedam novih ciljeva čine početne obveze za 2020. godinu koje su najavljene prošle godine, a odnose se na smanjenje potrošnje vode i intenziteta izravnoga ispuštanja ugljikova dioksida za 30 % odnosno 50 %.

U posljednjih je nekoliko godina Coca-Cola HBC smanjila potrošnju vode za 2,1 milijardi litara, što znači čašu vode više za svakoga stanovnika Zemlje. Posljednjih je pet godina ukupna količina ugljikova dioksida nastaloga od njezinih proizvoda smanjena za 1,07 milijuna tona, što je rezultat ulaganja u tehnologije koje su u energijskom smislu učinkovitije i traže manje ugljika. Ta je količina jednaka ukupnoj količini ispušnih plinova 200 000 automobila, a koji uzrokuju efekt staklenika.

Godine 2015. tvrtka je uložila 8,2 milijuna eura, što je 2,3 % dobiti prije oporezivanja podržavajući tako dobrobit zajednice, promicanje zaštite voda i okoliša, i to u partnerstvu s više od 230 nevladinih organizacija.

Dimitris Lois, izvršni upravitelj tvrtke Coca-Cola HBC, kaže: “Ambiciozni ciljevi danas najavljeni održavaju naš napor u stvaranju bolje budućnosti za naše ljude i zajednice kojima služimo. Sve su to dijelovi naše strategije koja tvrtku Coca-Cola HBC čini vodećom u pitanju održivosti u odnosu na ostale tvrtke u industriji napitaka. To pokazuje da smo odlučni u ciljevima da svoje poslovanje razvijamo odgovorno, isplativo i održivo.”

Coca-Cola HBC također nudi inovativnu ambalažu za svoje proizvode. U uporabi su boce koje sadržavaju više od 50 % oporabljenoga materijala proizvedene s pomoću vrhunske tehnologije. Nadalje, boce koje se otvaraju bez otvarača (twist) 22 % su laganije od prijašnjih.

Uporaba boca PLANTBottle® narasla je za znatnih 254 % prošle godine. Boce PLANTBottle® sadržavaju 30 % biljnih sirovina te su u potpunosti pogodne za oporabu. Sad su dostupne na deset od ukupno 28 Coca-Colinih tržišta te će njihov udio dogodine rasti.

“Naši se proizvodi kupuju svakodnevno u 28 država u kojima se nalazi tvrtka Coca-Cola HBC. Naša tvrtka nudi različita bezalkoholna pića, sokove i vodu kako bi zadovoljila različite potrebe kupaca. Tvrtka nudi jedan od najraznolikijih portfelja proizvoda svojim kupcima, pri čemu se gotovo trećina prodaje za 2015. odnosi na sokove, vodu i gotove čajeve u usporedbi s 10 % prodaje za 2001. Prodaja sokova narasla je za 8 % u 2015. godini. Mineralna bezalkoholna pića te niskokalorična pića ili pića bez kalorija čine 7 % ukupne brzorastuće prodaje omogućujući tako dodatnih 25 % prodaje za 2015. godinu”, pohvalili su se iz Cola-Cole.

Ključni podaci za 2015. godinu:

33 311 zaposlenik
43 000 dobavljača
1,3 milijardi eura uloženih u izravnu nabavu
ukupno 271 milijuna eura plaćenoga poreza
11,7 % smanjenja ugljikova dioksida godišnje
energijska učinkovitost povećana za 7,2 % godišnje
19,4 % porast oporabljene plastične (PET) ambalaže godišnje