proizvodacke-cijene-proizvodna-linija-midiProizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u kolovozu su u odnosu na srpanj porasle za 0,9 posto, dok su u odnosu na kolovoz prošle godine, više za 7,6 posto

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj u kolovozu su u odnosu na srpanj porasle za 0,9 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na kolovoz prošle godine, više za 7,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Bez cijena energije, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u kolovozu na mjesečnoj su razini ostale na istoj razini, a na godišnjoj su razini porasle za 4,7 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u kolovozu su povećane za 0,7 posto u odnosu na srpanj, a na godišnjoj razini porasle su za 6,6 posto.

Cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu povećane su u kolovozu u odnosu na srpanj za 1,2 posto, dok su na godišnjoj razini veće za 9,9 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u kolovozu su u odnosu na srpanj za 0,3 posto porasle proizvođačke cijene intermedijarnih proizvoda, a za 3,5 posto cijene energije.

Cijene kapitalnih proizvoda pale su za 0,5 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto, dok su cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju ostale na istoj razini.

U odnosu na prošlogodišnji kolovoz proizvođačke cijene energije porasle su za 17,6 posto, intermedijarnih proizvoda za 8,1 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,1 posto, dok su cijene kapitalnih proizvoda pale za 2,3 posto.

Prema industrijskim područjima, u kolovozu ove u usporedbi sa istim mjesecom prošle godine proizvođačke cijene u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša porasle su za 10,9 posto. U prerađivačkoj industriji povećane su za 8 posto, rudarstvu i vađenju za 12,8 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,8 posto. (H)