Na jučerašnjem ispitnom i izvještajnom ročištu tvrtke Dalmacijavino u stečaju održanom na Općinskom sudu Dračevac, utvrđeno je kako to poduzeće vjerovnicima duguje oko milijardu 141 milijun kuna, a vjerovnici su na kraju cjelodnevnog ročišta jednoglasno odlučili da se nastavi proizvodnja u Dalmacijavinu.

dalmacijavino-split-pipi-proizvodnja-midiStečajnom upravitelju Perici Mitroviću vjerovnici su stavili u obvezu da nastavi s poslovanjem tvrtke i da pokrene sudske parnice protiv onih poduzeća koja nisu izmirila svoje financijske obveze prema Dalmacijavinu. Stečajni su vjerovnici na kraju višesatnog ročišta također jednoglasno odlučili da se stečajni upravitelj Mitrović angažira na prodaji “slobodne imovine” Dalmacijavina, to jest one imovine koja nije opterećena razlučnim pravima vjerovnika, odnosno hipotekom države.

Mitrović je izvijestio kako je ukupna procijenjena vrijednost imovine Dalmacijavina 233,5 milijuna kuna što je višestruko manje od duga Dalmacijavina stečajnim vjerovnicima.

Po njegovim riječima, stečajni su vjerovnici prijavili ukupna potraživanja od 1.217.498.187 kuna, a od ukupno priznatih 1.141.690.325 kuna potraživanja čak 1.033.982.796 kuna priznato je državi kao najvećem vjerovniku.

Dalmacijavino najviše duguje Carinskoj upravi – Carinarnici Split, i to više od 602 milijuna kuna, te Poreznoj upravi Split gotovo 309 milijuna kuna.

Stečajni upravitelj Mitrović je posebice istaknuo kako u stečajnom postupku nije priznato cjelokupnih 12 milijuna kuna potraživanja Udruzi malih dioničara Dalmacijavina, a Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) od ukupno potraživanih 124,5 milijuna kuna priznato je oko 84 milijuna kuna.

U prvom višem isplatnom redu 568 radnika Dalmacijavina potraživalo je otpremninu od 79 milijuna i 32 tisuće kuna, ali im je od tog iznosa priznato oko 75,2 milijuna kuna.

U višesatnom ročištu ni stečajni upravitelj Perica Mitrović ni stečajni sudac Ivan Basić nisu mogli sa sigurnošću obećati da će radnicima Dalmacijavina biti osigurana njihova priznata stečajna potraživanja od 75,2 milijuna kuna.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević, koji je nazočio današnjem ročištu, predložio je da se te otpremnine radnicima Dalmacijavina namaknu po ugledu na otpremnine u brodogradilištu Kraljevica, tako što bi država dala naknadu za objekte Dalmacijavina u splitskoj Trajektnoj luci, koji su na pomorskom dobru, a u kojim su ranije bili proizvodni pogoni Dalmacijavina.

“Procijenjena vrijednost tih objekata je oko 75 milijuna kuna a to je upravo iznos kojim bi se mogle podmiriti otpremnine radnicima Dalmacijavina”, naglasio je Matijašević.

Radnici stečajni vjerovnici su posebice pitali stečajnog upravitelja Mitrovića je li on u dokumentaciji uočio kaznena djela u poslovanju tvrtke Dalmacijavino, koja bi trebala prijaviti Državnom odvjetništvu RH.

Mitrović je odgovorio kako on do sada nema takvih saznanja.

Intervenirao je stečajni sudac Ivan Basić, rekavši kako je obveza stečajnog upravitelja podnijeti kaznenu prijavu ukoliko bi došao do saznanja da su učinjena kaznena dijela u Dalmacijavinu. Basić je također pozvao radnike da ako imaju takvih saznanja, to prijave njemu, a on će proslijediti policiji i Državnom odvjetništvu.

Po riječima stečajnog suca Basića sudbina Dalmacijavina ovisi od tome kako će se u nastavku stečajnog postupka ponijeti država, s obzirom da ima razlučna prava, odnosno hipoteku na znatan dio imovine Dalmacijavina.

“Najbolje bi bilo da se nađe kvalitetan kupac za Dalmacijavino, a onda bi država našla načina da se podmire njezina potraživanja”, dodao je.

Stečajni upravitelj Mitrović je pak, više puta za današnjeg ročišta, istaknuo kako je cilj stečajnog postupka sačuvati nedavno obnovljenu proizvodnju. “Nedavno sam od AUDIO-a pozajmio 3,5 milijuna kuna za agrotehniku i nastavak proizvodnje”, dodao je.

Inače, današnje ispitno i izvještajno ročište prvobitno je bilo sazvano na splitskom Trgovačkom sudu, ali budući da je na ročištu sudjelovalo mnogo stečajnih vjerovnika, nisu mogli stati u sudsku salu te je ročište premješteno u splitski Općinski sud Dračevac. (H)