Trgovački lanac Delhaize prodao je svoje objekte u Albaniji, a nekadašnji biznis sada je u sastavu grčkog Marinopoulosa, piše srbijanski list Politika.

“Poslovanje u Albaniji prodano je u veljači 2013. godine. Iznos još nije javno dostupna informacija”, rekli su u centrali Delhaizea u Belgiji.

Međutim, mnogo važnije od toga što je Delhaize prodao lanac Euromax koji je prije dvije godine kupio zajedno s “Maxijem”, “Tempom” i svim ostalim maloprodajama u nekoliko zemalja regije jeste pitanje – što će se dešavati s mrežom Delhaizea u Srbiji?

Što se tiče Srbije, prodaja podružnice u Albaniji ne bi trebala utjecati na poslovanje grupe, navodi list. Na kraju 2012. godine Delhaize grupa imala je 363 prodavaonice u Srbiji i 10.860 zaposlenih.

Osim toga, pojavile su se informacije i da lanac u Crnoj Gori ne posluje zadovoljavajuće pa je i njegov opstanak pod kapom beogradske centrale bio pod znakom pitanja. Međutim, kako su rekli u centrali Delhaizea, čitava jugoistočna Europa, uključujući i Crnu Goru, za njih je veoma obećavajuća.

“Maloprodajni kanali ovdje nude jake mogućnosti za rast, a mi i dalje imamo prostora za unapređenje, na primjer u pogledu prisustva privatne robne marke. Samo u ovoj godini u Grčkoj, Srbiji, Rumunjskoj i Bugarskoj, zajedno s Indonezijom, imamo u planu otvoriti 150 prodavaonica”, navode u Delhaizeu.

Što se tiče daljeg razvoja u Srbiji, za ovu godinu se ne precizira koliko će novih objekata biti otvoreno.

Jedan od najvećih projekata Delhaizea u Srbiji ove godine bit će izgradnja velikog distributivnog centra. Kamen-temeljac bit će položen 25. travnja u Staroj Pazovi, u blizini Beograda. (Politika)