Deset najvećih proizvođača luksuzne robe ostvaruje više od polovice ukupnih prihoda

Pandemija je za brandove katalizator usvajanja novih paradigmi stvaranja vrijednosti. Sada više no ikad, proizvođači luksuzne robe pokušavaju pronaći nove načine povezivanja sa svojim kupcima. Redefiniraju i mijenjaju svoj identitet na načine koji su se dosad činili nezamislivima

Luksuzni brendovi redefiniraju i mijenjaju svoj identitet s obzirom na to da kupci okrenuti vrijednosti kontroliraju tržište te da održivost postaje osnovno načelo poslovanja.

Posebno u razdoblju pandemije bolesti COVID-19, proizvođači luksuzne robe pokušavaju pronaći nove i smislene načine povezivanja sa svojim kupcima. Prema Deloitteovu izvješću Globalne sile proizvodnje luksuzne robe za 2020. godinu, digitalizacija otvara nove mogućnosti za rast, a izgradnja održivosti i održavanje kružnog gospodarstva bit će ključne za prosperitet luksuznih brendova u okruženju koje se brzo mijenja.

Sto najvećih svjetskih proizvođača luksuzne robe sveukupno je ostvarilo prihode od 281 milijardi dolara u fiskalnoj godini 2019., više nego prethodne godine kada su njihovi sveukupni prihodi iznosili 266 milijardi dolara (porast od 15 milijardi dolara) te godišnji rast od 8,5 %, izračunat u skladu s valutnim razlikama, manje nego prethodne godine kada je taj postotak iznosio 9,6 %.

Premda su društva koja se nalaze među sto najvećih proizvođača luksuzne robe, a sjedište imaju u Kini, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama, zabilježila znatan pad u prihodima od prodaje u financijskoj godini 2019., društva sa sjedištem u Europi zabilježila su povećanje stope rasta. Ovo je prvo od sedam izdanja u kojem je zabilježeno kako je deset najvećih svjetskih proizvođača luksuzne robe ostvarilo više od polovice sveukupnih globalnih prihoda od prodaje sto najvećih svjetskih proizvođača luksuzne robe.

Treću godinu zaredom, LVMH (37,5 milijardi dolara), Kering (17,8 milijardi dolara) i Estee Lauder (14,9 milijardi dolara) nalaze se na prva tri mjesta te su zajednički ostvarili preko 70 milijardi dolara, odnosno četvrtinu sveukupnih prihoda od prodaje luksuzne robe.

U izvješću se navodi kako je tržište luksuzne robe povećalo svoju sveukupnu vrijednost, no zabilježilo manju stopu rasta. Među razlozima za smanjenje rasta u 2019. godini možda su najvažniji učinak protekcionističke politike i ograničenja trgovine, zbog čega su velika tržišta luksuzne robe kao što su Kina i Sjedinjene Američke Države zabilježila manji godišnji rast.

“Tek nam predstoji procjena financijskog učinka pandemije i ne možemo znati hoće li se koncentracija sektora luksuzne robe nastaviti kretati svojom postojećom putanjom. Ova je dugotrajna remetilačka situacija prouzročila suštinske promjene u ponašanju potrošača i načinu na koji trgovačka društva odgovaraju na predmetne promjene te potaknula raspravu o budućnosti modne industrije i sektora luksuzne robe. Prisutan je opći stav da je luksuz potrebno redefinirati i preusmjeriti, vodeći računa o tomu koji će poslovni modeli biti ostvarivi i relevantni u doba novog normalnog”, kazao je Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda i partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja.

Novo doba mode i luksuza

Proizvođače luksuzne robe snažno je pogodila pandemija bolesti Covid-19. Već su nekoliko mjeseci ograničena putovanja u inozemstvo te još uvijek nije moguće sa sigurnošću utvrditi kada će putovanje među državama postati jednostavnije. Na cijelom se svijetu zbog potpunog zatvaranja broj dolaznih turista sunovratio, što je prouzročilo ogroman pad tradicionalnih maloprodajnih prihoda

Bescarinske trgovine koje prihode ostvaraju uglavnom u zračnim lukama snažno je pogodio pad broja globalnih putovanja. U kolovozu je najveći svjetski bescarinski trgovac, Dufry, objavio godišnji organski pad od 60,6 %. Rezultati maloprodajnih trgovaca bili su negativni na većini lokacija, no ljeto je donijelo malo poboljšanje u Europi, Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama. Premda je pandemija bolesti Covid-19 narušila broj globalnih putovanja, apetiti kineskih kupaca za uvezenim luksuznim proizvodima nisu se promijenili. Stoga donositelji politika namjeravaju povećati pristup bescarinskoj kupnji otvaranjem novih ad hoc bescarinskih lokacija u nadi da će to povratiti priljev turista u zemlju.

Skoro su se svi važni događaji i modne revije zakazani za 2020. godinu otkazali ili odgodili za drugi dio godine te su se mnogi od njih odigrali u virtualnom obliku. S obzirom na to da su potrošači bili primorani ostati kod kuće, internetska je prodaja narasla u prvoj polovici godine te u travnju na globalnoj razini ostvarila vrhunac od + 209 % u odnosu na prethodnu godinu, što je brojne brandove potaklo na ubrzavanje digitalizacije i osiguravanje digitalnih rješenja za e-trgovinu, uključujući prijenos uživo pod krilaticom “vidi sad, kupi sad”.

Pandemija bi za brandove mogla biti katalizator usvajanja novih paradigmi stvaranja vrijednosti. Sada više no ikad, proizvođači luksuzne robe pokušavaju pronaći nove načine povezivanja sa svojim kupcima. Redefiniraju i mijenjaju svoj identitet na načine koji su se dosad činili nezamislivima. Proizvođači odjeće i luksuzne robe u svojem će se oporavku u najvećoj mjeri oslanjati na održivost. Svjetski luksuzni brandovi znatno ulažu u zelene tehnologije i ostale mjere za smanjenje emisija njihovih tvornica. Svojim planovima za neutralizaciju emisija ugljika pridonose suzbijanju klimatskih promjena, odnosno nadoknađuju emisije koje nastaju njihovim proizvodnim aktivnostima sudjelovanjem u drugim programima kako bi ostvarili istovjetna smanjenja. No održivost nije ograničena samo na inovacije u lancu opskrbe, ona podrazumijeva prihvaćanje novih vrijednosti i stajališta kao odgovor na novonastale potrebe potrošača i planeta.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakOvih blagdana darujte sebe i druge novom limenkom Arabesca Minas kave
Sljedeći članakJohnson & Johnson i UNICEF donirali opremu domovima zdravlja