deterdzenti-rublje-midiParalelno uz razvoj perilica, razvijali su se i deterdženti za pranje rublja tako da danas postoje deterdženti za bijelo, osjetljivo, šareno, tamno rublje ili pak deterdženti za visoke, srednje ili niske temperature

U prošlosti je pranje rublja bio jedan od najomraženijih kućanskih poslova s obzirom na činjenicu da još nisu postojale perilice za rublje i pranje rublja je bilo isključivo manualni posao.

U današnje vrijeme gotovo sva kućanstva imaju barem po jednu perilicu rublja i rublje se rijetko pere “na ruke”, osim kad su u pitanju osjetljive tkanine.

Deterdženti za pranje rublja su proizvodi namijenjeni pranju rublja u kućanstvu i najčešće su proizvedeni na kemijskoj bazi.

Mogu biti u obliku praška, tekući, u gelu ili u kapsulama. Na tržištu su dostupni u velikom broju različitih veličina pakiranja i često su popraćeni marketinškim akcijama i promocijama.

U kategoriju deterdženata za pranje rublja ubrajamo i “2u1 pakiranja” koja uključuju deterdžente za pranje rublja i omekšivače rublja.

Osnovna podjela deterdženata za pranje rublja je prema namjeni te oni mogu biti za normalno pranje (“Heavy Duty”) i za osjetljivo pranje (“Light Duty”).

Deterdženti za osjetljive tkanine namijenjeni su pranju predmeta od svile ili dječje odjeće.

Deterdženti također mogu sadržavati veći ili manji udio aktivnih tvari te ih prema tome dijelimo na koncentrirane (kompaktne) ili nekoncentrirane.

deterdzenti-rublje-graf-002

Pad u 2010.
U posljednjih godinu dana (od siječnja do prosinca 2010. godine) je prema Nielsenovom mjerenju maloprodaje kategorija deterdženata za pranje rublja ostvarila prodaju od 28 tona u vrijednosti od 458 milijuna kuna.

Negativni ekonomski trendovi u zemlji odrazili su se i na ovu kategoriju koja u posljednjih godinu dana bilježi blagi količinski pad od 1,2 posto, dok vrijednosno bilježi pad od 6,8 posto.

Vodeći proizvođači u kategoriji su Procter&Gamble (Ariel, Tide, Dreft, Bonux, Dash), Saponia (Faks helizim, Nila, Rubel) i Henkel (Persil, Perwoll, Rex).

Od ostalih proizvođača u kategoriji značajni su udjeli trgovačkih robnih marki te u nešto manjoj mjeri Reckitt Benckisera (Woolite, Ava) i Labuda (Oliver, Meri Merino).

92 posto “praškastih”
Osnovna podjela deterdženata za pranje rublja je ona prema namjeni, na temelju koje kategoriju dijelimo na deterdžente za normalno pranje rublja koji su unatrag posljednjih 12 mjeseci količinski činili 83 posto cjelokupne kategorije te na deterdžente za pranje osjetljivih tkanina koji su činili 17 posto kategorije.

Ako se i dalje držimo podjele prema namjeni, deterdžente za redovno pranje rublja prema tipu proizvoda možemo podijeliti na praškaste proizvode (92 posto količinske prodaje), tekućine (4 posto količinske prodaje), gelove (3 posto) te kapsule (1 posto), dok deterdžente za pranje osjetljivih tkanina prema tipu proizvoda dijelimo na tekućine, na koje i otpada većina segmenta (96 posto količinske prodaje), praške (3 posto) te na kreme (1 posto).

deterdzenti-rublje-graf-001Deterdženti za pranje rublja količinski najbolje se prodaju u supermarketima (36 posto), zatim u velikim trgovinama i drogerijama (23 posto), hipermarketima (15 posto), srednjim trgovinama mješovitom robom (11 posto) i malim trgovinama mješovitom robom (5 posto).

Iako su danas deterdženti za pranje rublja neizostavni dio svakog kućanstva, trend pada iz 2009. godine nastavljen je i tijekom 2010., i to više financijski nego količinski. Glavni razlog tome su sniženja cijena i veliki broj promotivnih aktivnosti proizvođača.

Kristina Vrdelja
nielsen-logo-small

Deterdženti za pranje rublja – Dominantni “prašak”