Dezodoransi: dominacija sprejeva i poznatih brendova

U dezodoranse ubrajamo sve proizvode namijenjene sprečavanju neugodnih tjelesnih mirisa i znojenja ispod pazuha, ali i cijelog tijela, a koji se pojavljuju u obliku sprejeva, krema, ‘stickova’, ‘roll-ona’, gelova, kristala.

Dezodoransi mogu biti namijenjeni muškarcima, ženama ili unisex. U kategoriju dezodoransa nisu uključeni mirisi za lice i tijelo, kao ni dezodoransi/antiperspiranti za stopala.

Dezodorans uništava bakterije ili sprečava njihov razvoj te tako sprečava tjelesne mirise. Proizvod koji sprečava perspiraciju naziva se antiperspirant (AP). Aluminijske soli sprečavaju znojenje tako što zadržavaju mrtve stanice kože unutar znojnih pora i tako ih trenutno “začepljuju”. Kao i dezodoransi, antiperspiranti također smanjuju razvoj bakterija i time sprečavaju pojavu tjelesnog mirisa. Dezodoransi i antiperspiranti koriste se sigurno već više od stoljeća. Iako se mogu čuti glasine o njihovom štetnom djelovanju, takvo što nikad nije dokazano.

slide37Ukupno tržište dezodoransa, promatrano kroz maloprodajne kanale obuhvaćene Nielsenovim panelom trgovine (bez ‘cash&carry’ objekata, diskontera i ljekarni) u posljednjih godinu dana (svibanj 2008. – travanj 2009.) vrijedilo je nešto preko 209 milijuna kuna (11 milijuna komada). Prevladavaju sprejevi-aerosoli – dvije trećine (67%) prodanih artikala su ovog tipa, Slijede ‘roll-on’ (16%) i ‘stickovi’ (14%), dok ostali tipovi dezodoransa sudjeluju s tek 2%.
Koriste li žene više dezodoransa od muških? Zasigurno. 61% prodanih artikala protekle godine namijenjeno je ženama, a 39% muškarcima. Ili su dečki štedljiviji pa se posluže dezićem od cure ili supruge?

Vodeći akteri su Unilever (Rexona, Axe, Dove), Beiresdorf (Nivea), Procter&Gamble (Old Spice, Secret Key, Gillette), te Coty (Adidas) i Schwarzkopff (Fa), no još mnogi reonomirani proizvođači nalaze svoj put do polica trgovina i što je još važnije, do košarice kupca. Zanimljivost kategorije je relativno malen udio privatnih robni marki – iako iznosi 5,6% unutar svih prodanih artikala, što nije zanemarivo, ipak je to manje nego u drugim kategorijama sredstava za osobnu higijenu ili kozmetike.

slide42Treba li uopće naglašavati da je prodaja ovih proizvoda koncentrirana u hiper i supermarketima (>301m2), gdje ih se prodalo 42% tijekom proteklih godinu dana, te u velikim trgovinama mješovite robe (101-300m2) i drogerijama – 45% – uz daljnju koncentraciju iz godine u godinu.

slide27Zanimljivost dezodoransa je izrazit porast prodaje u ljetnim mjesecima (naročito srpanj i kolovoz), ali i tijekom blagdanskog razdoblja (studeni-prosinac) – čini se da su dezodoransi prihvatljiv poklon, bilo pojedinačno ili putem blagdanskih torbica.

Izbor dezodoransa veći je nego ikad, broj varijanti neprekidno raste, razvijaju se nove dodatne funkcije, čime potrošači mogu samo biti zadovoljni. Njihova prodaja iz godine u godinu raste pa je danas teško i naići na nekog tko ne koristi dezodoranse (i hvala Bogu da je tako!) iako bi se redoviti putnici tramvaja sada mogli upustiti u polemike…

Ivan Junaković
nielsen_logo-40-small