Dioničari njemačkog trgovačkog diva Metroa gotovo su jednoglasno poduprli plan o odvajanju poslovanja s hranom od prodaje potrošačke elektronike

Metro ima 2.000 trgovina u ukupno 29 zemalja a provodi višegodišnji program restrukturiranja. U sklopu njega su se fokusirali na cash-and-carry poslovanje i na potrošačku elektroniku.

Iz Metroa su u priopćenju objavljenom u ponedjeljak izvijestili da je 99,95 posto dioničara glasalo za odvajanje veleprodaje i lanaca hipermarketa hrane od prodaje potrošačke elektronike.

Pritom bi poslovanje s hranom trebalo zadržati naziv Metro dok bi Media-Saturn trebao biti preimenovano u Ceconomy. Očekuju da će odvajanje pomoći neovisnim tvrtkama u akvizicijama a zahtijevat će reviziju vrijednosti zaliha budući da Metro trenutno prodaje robu po nižim cijenama nego drugi lanci koji se bave isključivo veleprodajom.

“Bit ćemo otvoreniji za partnerstva, a možda i za akvizicije i spajanja”, kazao je na skupštini dioničara glavni izvršni direktor Olaf Koch.

Podjelu planiraju provesti do sredine godine a u istom roku uvrstit će također u burzovnu kotaciju dionice Metroa.

Media-Saturn obuhvaća više od 1000 trgovina u 15 europskih zemalja a dugo su ga smatrali kandidatom za spajanje s najbližim konkurentom u regiji, britanskim Dixons Carphonom, koji bi Best Buyu mogao preoteti titulu vodećeg lanca potrošačke elektronike u svijetu. (SEEbiz/Hina)