Predsjednik HGK Luka Burilović naglasio je da problemi gospodarstvenika nemaju i ne smiju imati politički predznak i pozvao na udruženo djelovanje svih sastavnica društva, kao i na sinergiju Vlade i opozicije.

“Obrazovanje mora biti naš instrument za stvaranje efikasnijega sustava, koji neće poljuljati svako nevrijeme. Komora je ponudila model dualnog strukovnog obrazovanja, koji može promijeniti dostupni kadar. Stoga možemo reći da je ispit naše društvene i političke zrelosti tek pred nama”, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović na svečanoj dodjeli nagrada Hrvatske gospodarske komore Zlatna kuna i proslavi 165 godina postojanja Komore.

Nagrada se od 1993. dodjeljuje za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskome gospodarstvu u cjelini na temelju pokazatelja uspješnosti u poslovanju.

“Potrebna je još dublja i dinamičnija promjena kako ne bismo zapeli na začelju ljestvice razvijenosti EU”, dodao je, naglasivši pritom potrebu za efikasnijom i poticajnom javnom upravom, stabilnim zakonodavnim okvirom i obrazovnim sustavom koji će odgovoriti stvarnim potrebama tržišta rada.

Burilović je kandidate za nagradu Zlatna kuna istaknuo kao svijetle primjere hrvatskoga gospodarstva koje trebamo slijediti kako bismo ostali gospodari vlastite sudbine.

Nagradu Zlatna kuna u kategoriji Malo trgovačko društvo dobila je tvrtka Bruketa&Žinić&Grey, u kategoriji Srednje trgovačko društvo tvrtka Pet minuta d. o. o., a u kategoriji Veliko trgovačko društvo Maistra d. d.

Zlatnu kunu u kategoriji Banka dobila je Privredna banka Zagreb d. d., dok je Zlatnu kunu u kategoriji Društvo za osiguranje dobilo Wiener osiguranje Vienna Insurance Group d. d. Zlatna kuna u kategoriji Inovacija dodijeljena je tvrtki Altpro d. o. o., a u novoj kategoriji Post startup tvrtki Axilis d. o. o.

Ove godine je po prvi put u sklopu Zlatne kune dodijeljeno i Priznanje za promicanje gospodarstva, i to tvrtki Rimac Automobili d. o. o..

Zlatna kuna za Životno djelo uručena je Stjepanu Šafranu, doajenu hrvatskoga obrtništva i poduzetništva koji je tijekom godina iz jednostavne radionice za preradu metala i strojnu obradu razvio poslovni sustav s tri tvrtke s preko 210 zaposlenih, koje uspješno posluju na hrvatskome, europskome i afričkome tržištu.

“Vlada će u svojim aktivnostima nastaviti sa svim mjerama koje će pomoći hrvatskim gospodarstvenicima da u stabilnom i pouzdanom pravnom okviru te predvidivom fiskalnom okviru grade svoje poslovanje”, poručio je premijer Andrej Plenković, najavivši kako će se u idućem razdoblju nastaviti provoditi nacionalni program reformi kojega smatra najboljom garancijom demografskoga oporavka zemlje.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković čestitao je dobitnicima i HGK na svemu što čine za gospodarstvo. Prisjetio se posjeta sveučilištu u Kanadi koje povezuje teoriju i praksu i naglasio da je to model kojeg trebamo usvojiti.

“Oni studente uče da budu inovativni, globalno povezani, a to je sve ono što krasi i naše dobitnike. Nemojmo tražiti od drugih da rješava naše probleme, dajmo svi od sebe sto posto najboljeg što znamo i bit će bolje i nama i društvu i državi”, poručio je Jandroković.

“Osobno držim da je izvoz temeljna sastavnica na kojoj se treba temeljiti razvoj hrvatskoga gospodarstva i koja će kreirati proizvode dodane vrijednosti te dovesti do gospodarskog rasta i većega životnog standarda. Zato je potreban onaj neophodan trokut suradnje države, akademske zajednice i gospodarstva”, istaknula je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, zahvalivši gospodarstvenicima koji su je pratili u službenim posjetima diljem svijeta.

“HGK uvijek volim istaknuti kao odličan primjer uspješne tranzicije iz nacionalnoga u europski komorski sustav, iz kojeg puno mogu naučiti i starije članice Eurochambresa. Svoju 165 godina dugu tradiciju služenja poduzetnicima sada su digli na višu razinu i za njih lobiraju u samom središtu donošenja političkih odluka, Bruxellesu. Istaknuti su i vrlo aktivni član Eurochambresa i redovno nas obavještavaju o potrebama hrvatskoga gospodarstva, gospodarstvenika te jadranskih komorskih udruga. Još jedno bitno iskustvo iz kojeg od HGK mogu učiti i druge europske komore jest kako uspješno raditi pod političkim pritiskom”, istaknuo je predsjednik Eurochambresa, Richard Weber, dodavši da svaka ekonomija treba jak i neovisan komorski sustav jer on dokazano pozitivno utječe na ekonomska kretanja.

Hrvatska gospodarska komora kao predstavnica hrvatskoga gospodarstva ističe najbolje primjere, kandidate za vrijedno priznanje Zlatna kuna, u želji da ih nagradi, ali i potakne na održavanje kontinuiteta uspješnosti.

Lista nominacija za dodjelu Zlatne kune temelji se na izračunu utvrđenih pokazatelja, a primjereno se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju, kao i doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva u cjelini.