Svi dobitniciU sklopu festivala ambalaže FEST.A CROPAK 2016 u hotelu Sheraton u Zagrebu, u četvrtak, 12. svibnja dodijeljene su nagrade za najbolju ambalažu na hrvatskom i regionalnom tržištu CROPAK i REGPAK 2016. Dodjelu nagrada trinaestu godinu zaredom organizirali su tvrtka Tectus d.o.o., Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus – IatT te stručni časopis Ambalaža/REGprint iz Zagreba.

Svečanost predstavljanja nominacija i dodjele nagrada i ove je godine bio najiščekivaniji trenutak, čemu svjedoči 120 sudionika i uzvanika iz više od 80 tvrtki i institucija iz Hrvatske i inozemstva.

Na ovogodišnji natječaj za najbolju ambalažu na hrvatskom tržištu CROPAK ukupno je pristiglo 58 nominacija u sklopu kojih je ocijenjeno više od 120 ambalažnih rješenja.

Uz već tradicionalne kategorije, ovogodišnji CROPAK natječaj donio je i dvije novosti. Naime, posebnost ovogodišnjeg Natječaja je i dodjela priznanja u kategoriji “Save Food – dodana vrijednost”, kao dio globalne inicijative Save Food inicirane od strane FAO-a (Food and Agriculture Organization), UN-ovog programa za okoliš (UNEP) i svjetskog sajma Interpack iz Düsseldorfa.

Inicijativi se, s ciljem valorizacije značaja ambalaže u preveniranju gubitka hrane i sprečavanju gladi u svijetu, pridružila i Svjetska organizacija za ambalažu (WPO), dok je mandat za provođenje Inicijative za Hrvatsku i regiju dodijeljen hrvatskom Institutu za ambalažu i tiskarstvo Tectus – IatT, kao jedinom punopravnom članu WPO-a iz regije.

Tijekom Natječaja ocjenjivana su ambalažna rješenja koja osnovnoj funkciji zaštite proizvoda dodaju vrijednost u smislu stupnja inovacije (s konceptualnog i tehničkog aspekta), jednostavnosti proizvodnje i aspekta održivosti u odnosu na ciljano tržište. Prvi nositelji priznanja Save Food – dodana vrijednost su tvrtke C pakiranje d.o.o., PIK Vrbovec – mesna industrija d.d. i Podravka d.d., a njihova će rješenja biti prikazana na svjetskom sajmu Interpack 2017 u Düsseldorfu, zajedno s ambalažnim rješenjima brojnih predstavnika 62 članice Svjetske organizacije za ambalažu iz čak 52 zemlje.

Novost je i kategorija CROPAK po ocjeni potrošača, u sklopu koje je Agencija za istraživanje tržišta Hendal d.o.o. iz Zagreba, u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku na referentnom uzorku od po 400 ispitanika provela istraživanje. Potrošači su nominiranu ambalažu ocjenjivali prema sljedećim kriterijima: informacije o proizvodu, čitljivost, lakoća rukovanja, izgled / dizajn te prepoznatljivost marke. Čast biti prvi dobitnik CROPAKA u ovoj kategoriji dobila su čak tri vrhunska ambalažna rješenja poznatih proizvoda: Graševina velika berba 2011. (Iločki podrumi d.d., Ilok), Jana voda s porukom (Jamnica d.d., Zagreb) te Vegeta – univerzalni dodatak jelima (Podravka d.d., Koprivnica).

I ove godine posebna pozornost posvećena je nagradi EKO CROPAK za edukacijski projekt i cjelovit sustav gospodarenja ambalažom i otpadnom ambalažom, kojima se nagrađuju u praksi potvrđeni rezultati u zaštiti okoliša. Ovogodišnjim dobitnicima, Gradu Zadru i GKP PRE-KOM d.o.o., Prelog, nagrade je uručila Lidija Runko Luttenberger, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode RH.

Nagrade CROPAK tradicionalno su dodijeljene u ukupno 13 kategorija, a za najbolju od najboljih proglašena je ambalaža serije Korlat vina, tvrtke Badel 1862 d.d., Zagreb, kojoj je pripao CROPAK godine 2016.

REGPAK ZA VINO I PIVO
Sedmu godinu zaredom dodijeljene su i nagrade REGPAK za najbolju ambalažu na tržištu regije, gdje je u 17 nominacija bilo uključeno više od 80 proizvoda iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Sukladno kriteriju konkurentnosti dodijeljena su dvije REGPAK nagrade, a Međunarodni stručni ocjenjivački sud donio je odluku da su to Señor dobro društvo za komunikaciju d.o.o. iz Hrvatske za ambalažu vina “Pod zidom” te Kabinet d.o.o. iz Srbije za seriju etiketa Kabinet pivo.

“Naš dugogodišnji cilj je promovirati i nagraditi proizvođače, dizajnere i korisnike ambalaže, koja je važno sredstvo zaštite, identifikacije i promocije proizvoda te pomicati granice u promišljanju ambalaže. Neprekidno se trudimo uvesti nove standarde u ambalažnu industriju te potaknuti struku da odgovori na suvremene globalne izazove, kao što su zaštita okoliša i prevencija gubitka hrane, kojima smo posvetili ovogodišnji festival. Ambalaža je jedna od ključnih odrednica globalne Save Food inicijative, stoga smo ponosni što i na ovaj način potičemo razvoj i promišljane ambalažnih rješenja s dodanom vrijednošću sukladno njenim ciljevima. Dobitna kombinacija je kvalitetan proizvod u dobro osmišljenoj ambalaži. Svi naši dobitnici su nositelji znaka CROPAK i REGPAK i stječu pravo izravne nominacije za prestižnu nagradu za najbolju ambalažu na svijetu, WorldStar, koju već više od 50 godina dodjeljuje Svjetska organizacija za ambalažu – WPO. Svim nagrađenima još jednom iskreno čestitam i najavljujem FEST.A CROPAK 2017”, izjavila je Drena Milijević, ravnateljica Instituta za ambalažu i tiskarstvo Tectus -IatT i idejna začetnica projekata.