Skrivene ƒari istarskih vina 2015 (1)Nagrađivana vina Vinistre i ove će se godine kušati na vinskim degustacijama Skrivene čari istarskih vina na 27. Konzum Croatia Openu Umag od 15. do 24. srpnja. Vinske degustacije već se tradicionalno održavaju u sklopu Istria Gourmet Festivala, a osim na degustacijama, nagrađivani vinari predstavit će svoja vina posjetiteljima turnira na degustacijskim punktovima u sklopu Taste Istria zone.

Među nagrađivanim vinarima ovogodišnje Vinistre, proglašenim uoči početka izložbe, nalaze se gotovo svi vinari sudionici programa vinskih degustacija u Umagu. Vinistra je posebno izdvojila zrelu malvaziju Franca Cattunara iz Brtonigle, kao najbolju zrelu malvaziju na Vinistri 2016. godine. Franco Cattunar je 2014. godine ponio titulu ATP vina u kategoriji svježe malvazije.

“Nastupati i prezentirati se u Umagu u društvu eminentnih vinara, u prekrasno uređenom ambijentu s publikom koja cijeni kvalitetne proizvode, te pobijediti u ozbiljnoj konkurenciji, za obitelj Cattunar je zadovoljstvo i obveza”, izjavio je Franco Cattunar na dodjeli ATP vina 2014. godine.

Da umaška publika zna prepoznati prave vrijednosti u istarskom vinskom svijetu, dokazuju pobjednici dnevnih tema umaških degustacija koji su istovremeno i ponosni nosioci medalja Vinistre 2016.: Bertoša, Degrassi, Kozlović, Veralda, Trapan i Tomaz.

Skrivene ƒari istarskih vina 2015 (3)Vinske degustacije na umaškom ATP turniru traju sedam dana, tijekom kojih birani istarski vinari predstavljaju svoja vina autohtonih istarskih sorti u kategorijama rose, svježa i odležana malvazija, svježi i odležani teran te muškat. Degustacije su otvorene za publiku koja nakon kušanja u opuštenoj atmosferi, uz stručno vodstvo sommeliera HSK ocjenjuje ponuđena vina. Konačni pobjednik dobiva titulu ATP vina, a priznanje uručuje pokroviteljica umaškog turnira, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Vinski program Istria Gourmet Festivala, sastavnog dijela Konzum Croatia Opena, u Umag dovodi ne samo vodeće istarske vinare, nego i velika svjetska imena vinske scene. Prošle je godine tako Masterclass za istinske ljubitelje vina održao Paolo Basso, najbolji svjetski sommelier 2013. godine, koji je detaljno analizirao 12 istarskih vina u kategorijama svježe i odležane malvazije, te svježeg i odležanog terana.