Financijska agencija je danas ekskluzivno predstavila financijske rezultate poslovanja hrvatskih poduzetnika za 2016. godinu te najuspješnijima dodijelila nagrade Zlatna bilanca.

Sveukupni pobjednik i dobitnik Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika prema financijskom rejtingu u 2016. godini je tvrtka Infinium d.o.o. iz Karlovca, ujedno i dobitnik Zlatne bilance za najuspješnijeg poduzetnika u 2016. godini u djelatnosti Informacije i komunikacije.

Dodjela nagrada Zlatna bilanca održana je u Zagrebu, u Hotelu Sheraton, u organizaciji Financijske agencije i pod pokroviteljstvom Vlade RH.

Uvodnim su se govorima nazočnima obratili ministar financija Vlade RH, Zdravko Marić te predsjednik Finine Uprave, Dražen Čović. Analizu financijskih rezultata poslovanja hrvatskog gospodarstva u 2016. godini, prema prikupljenim i obrađenim Fininim podacima, okupljenima je prezentirao ekonomski analitičar Velimir Šonje.

Zlatna bilanca je nagrada koju Financijska agencija već devet godina dodjeljuje najuspješnijim poduzetnicima u pojedinoj djelatnosti, prema ukupnom rangu dobivenom rangiranjem 11 financijskih pokazatelja u pet kategorija: prema pokazateljima profitabilnosti, likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i ekonomičnosti. Ukupni pobjednik, najbolji među najboljima, izabire se prema tim kriterijima te ima najvišu ocjenu financijskog rejtinga prema Fininoj metodologiji.

U izbor za Zlatnu bilancu za 2016. godinu, od 114.483 poduzetnika obveznika poreza na dobit – trgovačkih društava bez banaka i osiguravajućih društava, ušlo je 3.515 poduzetnika, od toga 135 mikro, 2.269 malih, 891 srednjih i 220, koji su ostvarili odlične poslovne rezultate te zadovoljili ekonomske i financijske kriterije za ulazak među 11 najboljih tvrtki, koje je definirala Fina.

Dobitnici nagrada Zlatna bilanca za 2016. godinu:

1. SUNČANE ŠUME d.o.o., Đakovo
za najuspješnijeg poduzetnika u 2016. godini u djelatnosti Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo

2. KAMENOLOM GORJAK d.o.o., Gornje Jesenje
za najuspješnijeg poduzetnika u 2016. godini u djelatnosti Rudarstvo i vađenje

3. DECOSPAN MATO FURNIR d.o.o., Oprisavci
za najuspješnijeg poduzetnika u 2016. godini u djelatnosti Prerađivačka industrija

4. TERMOPLIN d.d., Varaždin
za najuspješnijeg poduzetnika u 2016. godini u djelatnosti Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija

5. SPECTRA – MEDIA d.o.o., Zagreb
za najuspješnijeg poduzetnika u 2016. godini u djelatnosti Opskrba vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša

6. DELTRON d.o.o., Split
za najuspješnijeg poduzetnika u 2016. godini u djelatnosti Građevinarstvo

7. H&M HENNES&MAURITZ d.o.o., Zagreb
za najuspješnijeg poduzetnika u 2016. godini u djelatnosti Trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikla

8. TRADE AIR d.o.o., Velika Gorica
za najuspješnijeg poduzetnika u 2016. godini u djelatnosti Prijevoz i skladištenje

9. NOKTURNO d.o.o., Zagreb
za najuspješnijeg poduzetnika u 2016. godini u djelatnosti Pružanje smještaja te priprema i usluživanja hrane

10. INFINUM d.o.o., Karlovac
za najuspješnijeg poduzetnika u 2016. godini u djelatnosti Informacije i komunikacije

11. SAIPEM S.P.A. PODRUŽNICA U RH, Rijeka
za najuspješnijeg poduzetnika u 2016. godini u djelatnosti Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti

12. INFINUM d.o.o., Karlovac
sveukupni pobjednik, najuspješniji poduzetnik prema financijskom rejtingu u 2016. godini

Metodologiju za ocjenu financijskog rejtinga, Fina je izradila u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu. Ocjena financijskoga rejtinga, koju izrađuje Fina, ocjena je boniteta koja s određenom vjerojatnošću predviđa moguće zastoje u plaćanju u narednih godinu dana. Za ocjenu financijskog rejtinga pojedinog poduzetnika koristi se ukupno 10 modela, a temelj je razvrstavanja veličina ukupne imovine.