kandit-radnice-cokolada-midiPredloženo je da se temeljni kapital Kandit grupe poveća unosom dijela potraživanja vjerovnika u iznosu od 72,49 milijuna kuna

Uprava i Nadzorni odbor Kandit grupe predložili su izvanrednoj glavnoj skupštini, sazvanoj za 28. travnja, povećanje temeljnog kapitala Kandit grupe zamjenom potraživanja vjerovnika za dionice, navodi se u pozivu za izvanrednu skupštinu objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Predloženo je da se temeljni kapital Kandit grupe poveća unosom dijela potraživanja vjerovnika u iznosu od 72,49 milijuna kuna, pa bi se temeljni kapital povećao sa 72,51 milijuna kuna na 144 milijuna kuna, a pravo na upis novih dionica izdanih za tu svrhu imalo bi društvo Termes.

Na temelju povećanja temeljnog kapitala izdat će se 724.910 novih redovnih dionica, svaka nominalne vrijednosti od sto kuna, a pravo na upis tih novih dionica imalo bi društvo Termes, navodi se u pozivu.

Skupštini je, naime, predložena i odluka o potpunom isključenju prvenstva ostalih dioničara pri upisu novih dionica u korist Termesa.

Uprava Kandit grupe smatra kako bi se provođenjem takvog modela povećanja temeljnog kapitala ostvario značajan doprinos financijskoj stabilizaciji društva, budući da bi na taj način podmirilo obveze koje u trenutnoj gospodarskoj situaciji uvelike opterećuju njegovo poslovanje i daljnji razvoj, a istovremeno bi se smanjili i rashodi društva.

Također se procjenjuje da na tržištu kapitala trenutno ne postoji mogućnost uspješne provedbe javne ponude dionica odnosno prikupljanja svježeg kapitala u novcu.

Uprava smatra da je predloženi model isključenja prava prvenstva pri upisu dionica pogodan i zato što Kandit grupa bez odlaganja mora stabilizirati bilancu pa treba što prije povećati temeljni kapital i riješiti potraživanja.

Pored toga, Uprava drži da se tako bitno ubrzava postupak povećanja temeljnog kapitala i omogućuje provedbe restrukturiranja i stabilizacije poslovanja u kraćem roku.

Tvrtka Termes je većinski vlasnik IPK Kandita. Prema podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva, Termes trenutno ima 70,29 posto dionica IPK Kandita. (H)