dove-indulging-barDove sapuni u svojem asortimanu imaju krute i tekuće sapune. Svi sapuni sadrže ¼ hidratantne kreme i ne isušuju kožu te su pH neutralni

Najprodavanija varijanta sapuna je Dove Original, a u ponudi se još nalaze i Cream Oil, Fresh Touch, Energize, pro-age i Velvet. Dove pakiranja sapuna također su na raspolaganju kao duopack i quatropack.

Unutar cijele kategorije sapuna Dove je druga robna marka na tržištu sa stabilnim tržišnim udjelom, navode iz distributera, tvrtke Prodis.

Dove sapun je lansiran 1957. godine u Americi kao izuzetno nježan, blag sapun potpuno drugačiji od svih proizvoda za osobnu higijenu u to vrijeme. Bio je pH neutralan i sadržavao je ¼ kreme. Obećavao je ženama da neće isušiti kožu lica kao što je bio slučaj s ostalim sapunima. Žene su ga probale, a Dove je očuvao obećanje – nije isušivao kožu. Tako je započeo odnos povjerenja između Dove robne marke i njegovih potrošača i trgovaca.

Dove sapun je danas prisutan u više od 80 zemalja svijeta i preporučivan je i od profesionalca iz zdravstvenog sektora upravo zbog specifičnog sastava te efekta neisušivanja. Dove ne sadrži sastojak “sapun” koji je zadužen za čišćenje, već potpuno drugačiji sastojak koji čisti, ali ne isušuje.

U Hrvatskoj se tržište toaletnih sapuna dijeli na krute i tekuće sapune. S time da u zadnjih nekoliko godina kontinuirano raste prodaja tekućih sapuna na račun krutih sapuna, iako oni još uvijek čine više od 40% vrijednosnog tržišta toaletnih sapuna. Također, važno je istaknuti kako prodaja sapuna raste u ljetnim mjesecima.

U ponudi ove robne marke važno je još izdvojiti Dove go fresh Energise toaletni sapun s mirisom grejpa i citronele te okrepljujućim zrncima. Dio cjelovite pro-age linije koja zadovoljava potrebe zrele kože je i Dove pro-age sapun s dodatkom maslinovog ulja i nježnih piling zrnaca koja poboljšavaju izgled kože.

Privatne robne marke imaju veliki utjecaj na tržište i utjecale su na segmentaciju potrošača zbog svojih pristupačnih cijena i ekonomičnih pakovanja. No, Hrvatska je specifična po tome što veliki dio potrošača traži upravo brandirane proizvode koji ujedno znače veću cijenu, no i veću kvalitetu. Tako da se ta segmentacija, kao i širina izbora, mora reflektirati i u asortimanu trgovina.

Ova kategorija proizvoda najčešće se promovira kroz marketinške akcije cijelog asortimana proizvoda za osobnu njegu robne marke Dove, ističe Jasmina Matiša, Brand Manager.