Dućan dobre vibre

Julijana i Dragana, zaposlenica i vlasnica Eko hiže, zaslužne za dobru atmosferu

Dobra atmosfera i “vibra” odlike su koje Eko hižu izdvajaju iz mase drugih, sličnih dućana. Uz neizostavne žitarice i začine, u Eko hiži se mogu kupiti i razni keksi, ekološka kozmetika bez konzervansa i umjetnih boja, zatim razni dodaci prehrani, pa sirevi, jogurti i mlijeko, ajvar, ali i primjerice proizvod od drveta Salvadora persica koji se stoljećima koristio kao prirodna četkica za zube.

Dragana Šokčević Marković, vlasnica dućana Eko hiža smještenog u zagrebačkoj Ulici kneza Mislava, u trgovačkom je poslu, kaže, još od tinejdžerskog doba – sada već punih 15 godina. Iako je završila Prehrambeno-tehnološku školu, nikada se nije odlučila otisnuti u stručne vode već se odmah opredijelila za prodaju i trgovinu.

“Rad s ljudima ponekad zna biti iscrpljujući i zahtjevan, ali mi u Eko hiži imamo samo odlična iskustva. Ne znam je li to zato što smo moja jedina zaposlenica Julijana i ja otvorene i prijateljski raspoložene, možda je susjedstvo jednostavno takvo ili nam u dućan dolaze samo dobronamjerni kupci, ali u našem radu i odnosu s klijentima zaista uživamo”, vrlo entuzijastično započinje naš razgovor Dragana.

Na realizaciju ideje o pokretanju vlastitog posla potaknulo ju je upravo dugogodišnje iskustvo u trgovini koje je nedvojbeno ukazivalo na sve veću potražnju za zdravom hranom u Zagrebu. “Dućan smo otvorili prije dvije godine. Ja sam do tada radila također u jednoj trgovini zdravom hranom, a u dogovoru sa suprugom odlučila sam otvoriti vlastitu. Iskoristila sam poticaje za samozapošljavanje koje nudi Hrvatski zavod za zapošljavanje i nisam požalila.”  

ZDRAVA IDEJA
Osim dugogodišnjeg iskustva u trgovini, na poduzetništvo ju je potaknula i osobna situacija jer je posljednjih nekoliko godina, odnosno otkako je postala majka, i sama veću pozornost počela poklanjati uravnoteženoj i zdravijoj prehrani. “Na jelovniku moje obitelji danas je više voća, povrća i žitarica, a manje mesa i mesnih prerađevina na što mi organizam odlično reagira – imam više energije, a primijetila sam i promjene u izgledu”, ističe u veselom tonu Dragana.

Prvotna je zamisao vlasnice bila dućan sa zdravom hranom otvoriti na potezu od zagrebačkog Britanskog trga prema Črnomercu, ali ta joj se želja (sada izgleda srećom) nije ispunila.

Svi lokali koji su joj tamo “zapeli za oko” bili su ili zauzeti ili prazni tj. u vlasništvu države ili Grada što znači opterećeni brojnim gotovo nerješivim imovinsko-pravnim zavrzlamama, natječajima i sličnim. Međutim, odlučujući utjecaj na odluku imala je cijena budući da su lokali za koje se trebalo nadmetati na kraju ispali osjetno skuplji od ovog u kojem se u konačnici smjestila Eko hiža. Za prostor u Gundulićevoj ulici, prisjeća se Dragana, najam je bio trostruko viši od onog što ga plaćaju sada.

“Dodatni je motiv i činjenica da je u našem sadašnjem kvartu ipak manja konkurencija trgovina s ekološkim i zdravim proizvodima, što nam je definitivno prednost”, uvjerena je Dragana. Uz punu podršku supruga nužnu u svakoj obitelji s malom djecom, Dragana posao s Eko hižom uspješno “gura” već dvije godine i glavni je pokretač promjena, zadužena je za pronalaženje dobavljača, nabavu robe, osmišljavanje ponude…

A ponuda je zaista šarolika. Brojnim stalnim (a i onim slučajnim) kupcima nudi se kombinacija domaćih i uvoznih proizvoda koje još uvijek nije moguće nabaviti kod domaćih proizvođača. Među 1.000 artikala smještenih na policama i u frižideru ove nevelike trgovine su i kokosovo ulje i brašno, ali i kokosov šećer te brezin šećer.

Od žitarica izdvajaju se prosena, zobena i heljdina kaša, rižina tjestenina. Kupcima je na raspolaganju i šaroliki izbor domaćeg brašna, primjerice od heljde i lana, koje nabavljaju od OPG-a Janković, ali naći se može i pirovo, klasično pšenično, raženo te brašno od slanutka ili prosa.

DOSTAVA I NA BICIKLU
Kao svaka prava trgovina koja vodi brigu o okolišu, i u Eko hiži brojni se proizvodi mogu kupiti u rinfuzi jer se tako izbjegava stvaranje ambalažnog otpada. Za ljubitelje uravnotežene prehrane tu su i đumbir u prahu, izuzetno tražena kurkuma, cejlonski cimet, smeđi i zlatni lan, goji bobice, zatim datulje koje osim odličnog okusa odlikuje i izuzetna nutricionistička vrijednost.

Uz namirnice potrebne za pripremu obroka, u Eko hiži možete dobiti i provjerene recepte koji će zadovoljiti i najizbirljivije gurmane. “Baš nedavno nam je bila jedna mama koja se svakodnevno muči s jelovnikom za svoju djevojčicu. Malena preferira blendano pa smo joj savjetovali da proba s chia pudingom. Recept je jednostavan: u bilo koje biljno mlijeko dodaju se sada već kultne chia sjemenke i pusti se da nabubre. Naknadno se može staviti kakao ili rogač, svježe ili suho voće, izmiksati i eto pudinga”, podijelila je i s nama Dragana savjet koji ne bi smio zakazati kod malih i najzahtjevnijih potrošača.

I kupci daju svoj doprinos bogatoj riznici Draganina znanja pa je njena ideja da će s imenom u kojem je tradicionalna riječ hiža pridonijeti obiteljskoj atmosferi i otvorenoj komunikaciji te razmjeni ideja, sugestija i preporuka naišla na plodno tlo. “I s djelatnicima, ali posebno s kupcima nastojim održati odnose koji nisu strogo poslovni – da dođu, na miru odaberu i kupe. Kroz priču o namirnicama i pripremi razmjenjujemo znanje i recepte i svakoga dana doprinosimo našoj prijateljskoj atmosferi”, s ponosom ističe Dragana.

Uz navedene žitarice i začine, u Eko hiži mogu se kupiti i razni keksi, ekološka kozmetika bez konzervansa i umjetnih boja, zatim razni dodaci prehrani, pa sirevi, jogurti i mlijeko, ajvar, ali i primjerice proizvod od drveta Salvadora persica koji se stoljećima koristio kao prirodna četkica za zube. Donedavno u dućanu se moglo kupiti i ekološko voće i povrće domaćih OPG-ova, ali su dolaskom toplijeg vremena ponudu odlučili smanjiti iako s nestrpljenjem čekaju domaće marelice i breskve.

Za sada se u ponudu Dragana nije odlučila uvrstiti vlastite proizvode, ali ističe uspješnu suradnju s još jednim malim dućanom – Cekerom s Nove Vesi iz kojeg dobavljaju svježe cijeđene sokove koje im vlasnica Sonja dostavlja biciklom.

Dobra atmosfera i “vibra”, zaključuje vlasnica, odlike su koje Eko hižu izdvajaju iz mase drugih, sličnih dućana. Za budućnost ne planiraju nedostižno, ali planova im ne nedostaje: web shop samo što nije zaživio, a kane pokrenuti i svojevrsne kulinarske radionice za majke koje imaju “izbirljivu” djecu s posebnim naglaskom na prehranu bez mesa. Što nam drugo preostaje nego poželjeti im svu sreću budući da im ambicija sigurno ne nedostaje.

Prethodni članakVanillaz i Heineken – uzbudljiva suradnja na ULTRA Europe
Sljedeći članakHrvatski Telekom prvi uvodi 5G tehnologiju u Hrvatsku