DZS: Proizvodnja pšenice veća za 3,9 posto

Povećanje proizvodnje pšenice ove godine statističari objašnjavaju povećanjem žetvenih površina za šest tisuća hektara, na 142 tisuće hektara, uz očekivanu proizvodnju od 5,4 tone pšenice po hektaru

Proizvodnja pšenice ove godine je povećana za 3,9 posto u odnosu na prošlu godinu, na 767 tisuća tona, rana je procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Povećanje proizvodnje pšenice ove godine statističari objašnjavaju povećanjem žetvenih površina za šest tisuća hektara, na 142 tisuće hektara, uz očekivanu proizvodnju od 5,4 tone pšenice po hektaru.

Osim pšenice, prema ranoj procjeni povećala se i proizvodnja zobi, za 13,3 posto, na 51 tisuću tona. Zob je bila posijana na 17 tisuća hektara, a očekivana je proizvodnja tri tone po hektaru.

Ječam je bio posijan na 53 tisuće hektara, a uz očekivanu proizvodnju od 4,3 tone po hektaru ukupna se proizvodnja ječma procjenjuje na 228 tisuća tona, što je na razini prošle godine.

Za razliku od tih ranih usjeva, procijenjena proizvodnja uljane repice manja je za gotovo 30 posto, i to zbog smanjenja žetvene površine za 11 tisuća hektara. Tako se s 44 tisuće hektara po uljanom repicom, uz prinos od 2,5 tona po hektaru, očekuje proizvodnja 11 tisuća tona, pokazuju rane procjene DZS-a. (Hina)

Prethodni članakIzložba o Varteksovoj stoljetnoj povijesti u Muzeju za umjetnost i obrt
Sljedeći članakTalijanski Eurospin planira otvoriti 12 trgovina na Malti