enzo-smrekar-large1Brend Argeta postoji na tržištu već više od 50 godina, a njegov široki asortiman proizvoda prisutan je u čak 20 zemalja. U posljednjih pet godina brend je započeo iznimno brz rast i danas Argeta zauzima prvo mjesto u kategoriji namaza u BiH, Sloveniji, Makedoniji i Kosovu, dok se na drugom mjestu nalazi u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Austriji i Švicarskoj

O tome što brend Argeta danas predstavlja na tržištu, o njegovoj komunikacijskoj strategiji, odnosu s kupcima i planovima za budućnost razgovarali smo s Enzom Smrekarom, glavnim poslovnim direktorom grupe Droga Kolinska i generalnim direktorom poslovnog programa Namazi.

Kada je nastala marka Argeta i kako se razvijala tijekom godina?

Argetina priča započela je davne 1957. godine, ali pravi proboj brend je doživio u posljednjih pet godina te je od tada krenuo iznimno brz rast, koji se nastavlja i danas.

Gdje se proizvodi Argeta pašteta i kolika je njena godišnja proizvodnja?
Argeta se proizvodi na dvije lokacije – u slovenskoj tvornici u Izoli te u tvornici u Sarajevu. Godišnja proizvodnja iznosi 10.000 tona, od kojih se pola proizvede u Sloveniji, a pola u BiH.

Koliko je širok asortiman marke Argeta te koji je okus najprodavaniji?
Argetin asortiman uključuje pileću, pileću pikantnu, pileću jetrenu i pureću paštetu u mesnom dijelu te paštetu od tune, lososa i tune na sicilijanski način u ribljem dijelu asortimana. U ponudi su još i tri okusa pod imenom Argeta Junior – Original, Pizza i Super Tuna, namijenjena djeci. U tijeku je lansiranje proizvoda ograničene serije, već drugu godinu zaredom. Ovog puta to je Argeta Exclusive pašteta od tunjevine s maslinama. Najprodavaniji okus ovisi od zemlje do zemlje, ali općenito su najprodavaniji okusi Argeta kokošja, Argeta tuna i Argeta Junior original.

U liniji vaših proizvoda nalazi se i Argeta Halal, namijenjena potrošačima islamske vjeroispovijesti. Recite nam nešto više o toj pašteti i koje je sve uvjete potrebno zadovoljiti da bi se stekao spomenuti certifikat?
Droga Kolinska nastoji zadovoljiti širok spektar potreba i zahtjeva svojih potrošača, uključujući i one koje proizlaze iz njihove religije. Oznakom halal označavaju se hrana i proizvodi pri čijoj se proizvodnji poštuju islamski zakoni. Konkretno, ovi se zahtjevi odnose na sirovine životinjskog podrijetla, na način ekstrakcije i proizvodnje te zabranu alkohola. Argetina proizvodnja i u Sloveniji i u Bosni i Hercegovini ispunjava sve potrebne uvjete te ima Halal certifikat.

Kako ste zadovoljni poslovnim rezultatima u 2010. godini i koliki je tržišni udio Argete na hrvatskom tržištu?
Ove godine rezultati će biti bolji nego prošle godine. Prema vrijednosnom tržišnom udjelu unutar svoje kategorije Argeta je prva robna marka u BiH, Sloveniji, Makedoniji te Kosovu. Drugo mjesto s gledišta vrijednosnog tržišnog udjela zauzima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Austriji i Švicarskoj.

Može li Argeta stremiti na prvo mjesto u kategoriji pored Gavrilović paštete koja je dugogodišnji lider na hrvatskom tržištu?
Naš je strateški plan i dalje garantirati vrhunsku kvalitetu proizvoda, slijediti potrebe potrošača i svjetske prehrambene trendove, u skladu s njima razvijati nove okuse i nove ambalaže te kročiti u nove kategorije. Na taj je način Argeta na brojnim tržištima već postala predvodnik, a i u budućnosti će potrošačima predstavljati privlačnu alternativu u usporedbi s tradicionalnijim robnim markama.

Na kojim je sve tržištima prisutna Argeta pašteta i koja su vam tržišta najvažnija?
Argeta je prisutna na više od 20 tržišta, ne samo u Europi, nego i na drugim kontinentima. Najznačajnija europska tržišta uključuju Austriju, Njemačku, Švicarsku i Švedsku, a uskoro planiramo ulazak na tržišta Španjolske i Rumunjske. Prema tržišnom udjelu unutar svoje kategorije Argeta zauzima drugo mjesto u Austriji i Švicarskoj. Prema određenim istraživanjima, Argeta je treći najjači regionalni FMCG brend u 2010., a ove godine je Argeta Junior, u jakoj konkurenciji globalnih robnih marki na europskom tržištu, osvojila brončanu medalju Euro EFFIE.

U čemu je tajna uspjeha Argete?
Droga Kolinska vjeruje u svoje brendove i živi njihov život, a tajna uspjeha leži u sistematskom radu. Kontinuirano pratimo trendove u prehrambenoj industriji i nastojimo osigurati visoku kvalitetu proizvoda. S ovim znanjem, postavili smo komunikacijsku strategiju koja se ne temelji samo na oglašavanju, nego i na razumijevanju okoline i ranom prepoznavanju potencijalno značajnih rizika.

Koliko je bitna komunikacija s kupcima?
Komunikacija s kupcima jedan je od elemenata koji proizvodu, odnosno robnoj marki, omogućuju da raste i uspijeva, ali samo ako je proizvod dobar i ako identitet robne marke odražava ono što potrošači žele. Naša komunikacija s kupcima iznimno je uspješna jer osluškujemo njihove želje i potrebe te im se prilagođavamo, a oni zauzvrat Argetu prepoznaju kao kvalitetnu i pozitivnu robnu marku.

Kakvi su vam planovi za budućnost?
Cilj nam je da Argeta postane broj jedan među namazima u Europi.