U ukupno jedanaest zemalja središnje i jugoistočne Europe, među kojima se nalazi i Hrvatska, u prvoj polovici 2015. godine provedeno je 647 spajanja i preuzimanja ukupne vrijednosti 16,5 milijardi dolara.

spajanja-preuzimanja-midiRezultati su to najnovijeg M&A Barometra za prvu polovicu 2015. godine koji je u utorak objavila revizorsko-konzultantska tvrtka EY.

U Hrvatskoj je u istom razdoblju zabilježen pad broja i vrijednosti spajanja i preuzimanja u odnosu na prvu polovicu protekle godine.

Prema spomenutom istraživanju rast ukupnog broja spajanja i preuzimanja u regiji iznosi 2,9 posto, dok je ukupna vrijednost transakcija manja 10,8 posto u odnosu na isto razdoblje protekle godine.

Najveći broj transakcija, njih 155, zabilježila je Turska. Ipak najveći doprinos rastu ukupnog broja može se pripisati Grčkoj, Sloveniji i Mađarskoj gdje je rast u odnosu na isto razdoblje 2014. iznosio visokih 122,2 posto, odnosno 90,9 u Sloveniji te 45,8 posto u Mađarskoj.

U Hrvatskoj je s 22 transakcije u prvih šest mjeseci prošle godine, brojka pala na 9 u prvoj polovici 2015. što nas smješta na dno ljestvice zemalja u regiji.

S druge strane, pad vrijednosti spajanja i preuzimanja zabilježen je u svim zemljama osim Rumunjske, Grčke i Srbije. Ukupni pad vrijednosti očituje se prije svega u manjem broju velikih transakcija s vrijednošću iznad milijarde dolara.

Najveći skok u ovom je segmentu zabilježila Srbija, gdje su u odnosu na prošlogodišnjih 30 milijuna dolara vrijednih transakcija, ove godine u prvih šest mjeseci provedene transakcije u vrijednosti 700 milijuna dolara.
Na vrhu liste nalaze se Turska s transakcijama u vrijednosti 3,3 te Češka s 2,8 milijarde dolara.

Hrvatska je u odnosu na 700 milijuna prošle, ove godine zabilježila ukupnu vrijednost od 400 milijuna dolara ostavivši iza sebe samo Slovačku.

Najveća transakcija u bankarskom sektoru, najaktivniji IT i sektor proizvodnje

Od ukupne brojke spajanja i preuzimanja u regiji najviše njih, točnije 100 uz rast od 15 posto, zabilježen je u IT sektoru, kojeg prate sektor proizvodnje sa 78 i sektor hrane i pića sa 61 transakcijom.

Najveće transakcije ove godine dogodile su se u bankarskom i financijskom sektoru, prosječne vrijednosti 79,7 milijuna dolara, u kojem se ujedno zaključila i najvrjednija zasebna transakcija. Radi se o kupovini rumunjske UniCredit Tiriac banke od strane talijanskog UniCredit SpA u vrijednosti od 771,4 milijuna dolara.

Drugi sektor po vrijednosti transakcija je sektor hrane i pića, gdje je prosječna transakcija iznosila 69,5 milijuna dolara. U njemu se odvila i druga najveća transakcija – preuzimanje srpske Danube Foods Grupe od strane Mid Europa Partners za 657,1 milijuna dolara.

Treći sektor prema vrijednosti transakcija bio je farmaceutski s prosječnom vrijednošću transakcije od 65 milijuna dolara.

“Nakon dvije godine pozitivnih rezultata te rasta u kategorijama broja i vrijednosti spajanja i preuzimanja, Hrvatska bilježi pad aktivnosti u prvoj polovici 2015. Sve transakcije zabilježene u Hrvatskoj strateškog su tipa, što ukazuje na orijentiranost strateških investitora na daljnji rast, kako ulaskom u nove sektore ili tržišta, tako i povećanjem tržišnog udjela u sektoru u kojem investitor već posluje”, pri osvrtu na Hrvatsku istaknula je Lena Habuš, voditeljica EY Odjela savjetovanja pri poslovnim transakcijama.

Od ukupnog broja transakcija, njih 56 posto rezultat je stranog investiranja u Hrvatsku, pri čemu su podjednako aktivni bili ulagači iz Njemačke, Francuske, Japana, Velike Britanije i SAD-a, dok su transakcije prema stranim tržištima iznosile 22 posto, što prema udjelu Hrvatsku stavlja na prvo mjesto u regiji. Najviše transakcija u Hrvatskoj odnosi se na proizvodni sektor, nakon čega slijedi sektor hrane i pića.

“Slijedom konsolidacije tržišta u pojedinim sektorima, do kraja ove i u idućoj godini možemo očekivati dodatne M&A aktivnosti, posebno u turističkom i FMCG sektoru koji su interesantni kako stranim tako i lokalnim investitorima. Za očekivati je da će dodatne najave privatizacije i dezinvesticija pojedinih tvrtki također utjecati na daljnju M&A aktivnost u 2015. i 2016. godini”, zaključuje Habuš.

EY M&A Barometar za središnju i jugoistočnu Europu objavljuje se na polugodišnjoj i godišnjoj razini, a obuhvaća jedanaest zemalja – Bugarsku, Češku Republiku, Grčku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku, Sloveniju, Srbiju i Tursku.