nestle midiNestle SA je dogovorio akviziciju manjinskog udjela u kompaniji Osem Investments Ltd., najvećeg izraelskog proizvođača hrane izlistanog na burzi, za iznos od oko 840 milijuna dolara, čime se švicarski prehrambeni div vraća preuzimanjima u industriji nakon niza dezinvesticijskih poteza.

Nestle je investirao u Osem prije više od 20 godina te u ovom trenutku u vlasništvu ima 63,7 posto kompanije, dok će preostalih 36,3 posto udjela koji drže manjinski dioničari platiti 21,19 dolara po dionici, što je 26 posto više od trenutne cijene na burzi.

Inače, tržišna kapitalizacija izraelske kompanije iznosi oko 1,9 milijardi dolara.

Osem, koji proizvodi Cheerios žitarice za doručak i Bamba grickalice, najveća je Nestleova akvizicija od 2012. godine, prema podacima agencije Bloomberg.

Od tada, švicarska je kompanija realizirala preuzimanja kako bi razvila diviziju njege kože, dok je prodala neuspješna poslovanja poput Jenny Craig centra za zdravu prehranu i smanjenje tjelesne težine te PowerBar energetskih čokoladica.

Osem posjeduje devet tvornica diljem Izraela, a za prvih devet mjeseci 2015. godine prijavio je neto dobit od 76 milijuna dolara uz vrijednost ukupne prodaje od 822 milijuna dolara.