Desetak investitora, među njima i više hrvatskih, predalo je neobvezujuće ponude za kupnju 52 posto dionica ljubljanskog “Žita”, najvećeg slovenskog proizvođača kruha, peciva i slastica.

Konzorcij vlasnika, među kojima je i Slovenski državni holding (SDH), za sada ne želi komentirati prispjele ponude, a odluka o tome koji će zainteresirani investitori biti pozvani da izvrše dubinski pregled tvrtke i predaju obvezujuće ponude bit će poznata idućeg tjedna, objavio je u utorak ljubljanski dnevni list “Dnevnik” u svom poslovnom prilogu.

List navodi da se u preuzimanju “Žita” pokušavaju povezati Franck Milana Artukovića, Čakovečki mlinovi Stjepana Varge, Mlinar Mete Škoje te Kandit poduzetnika iz BiH Mirka Grubešića.

Među najzainteresiranijim potencijalnim kupcima su i Podravka te Granolio Hrvoja Filipovića, ali i češka skupina Agrofert Group 731 koja godišnje ostvaruje prihod od čak 8,7 milijardi eura i ima 33.000 zaposlenih u oko 200 svojih tvrtki, navodi “Dnevnik”.

List dodaje da je bez obzira na postupak prodaje Žita još uvijek aktualna i ideja njegove uprave da konsolidira svoje poslovne aktivnosti kupnjom Pekarne Grosuplje koja je u vlasništvu Mercatora, ali i kupnjom programa smrznutog tijesta koje žele prodati Ledo i Frikom, tvrtke u vlasništvu Agrokora Ivice Todorića.

Konzorcij vlasnika koji prodaju većinski udio Žita podržao bi takve konsolidacijske planove njegove uprave, ali u isto vrijeme zahtijevaju da Žito s Mercatorom i Konzumom sklopi dugoročni ugovor o suradnji, kako bi imalo osiguran plasman svojih proizvoda u regiji, piše ljubljanski “Dnevnik”. (SEEbiz / Hina)