Proizvođači jabuka mogu iskoristiti interventna sredstva EU za maksimalno 10 posto, a proizvođači mandarina za 20 posto proizvodnih kapaciteta. Refundira im se i trošak pakiranja, sortiranja i transporta doniranog voća

Provedba interventne mjere Europske komisije o doniranju jabuka i mandarina u humanitarne svrhe intenzivno se provodi, stoji u priopćenju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Do danas je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zaprimila ukupno 275 zahtjeva proizvođača za donacijom 3.801 tona jabuka i mandarina. 65% dozvoljene kvote za jabuke već je iskorišteno (2.738 tone od 4.050 tona), dok se za mandarine bilježi znatno slabiji odaziv proizvođača – 13% dozvoljene kvote (1.060 od 7.900 tona).

Iz tog razloga, a s ciljem detaljnog informiranja proizvođača mandarina, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi prošli su tjedan u Opuzenu održali sastanak s proizvođačima, udrugama i otkupljivačima mandarina na kojemu je raspravljano o proceduri kojom proizvođači mogu povući EU novac za interventnu mjeru povlačenja mandarina s tržišta, uzrokovanu Ruskim embargom.

Kako je predviđeno ovom mjerom, proizvođači jabuka mogu iskoristiti interventna sredstva za maksimalno 10 posto, a proizvođači mandarina za 20 posto proizvodnih kapaciteta, a refundira se i trošak pakiranja, sortiranja i transporta doniranog voća.

Ako predviđena sredstva na ovaj način ne budu do kraja iskorištena do 15. studenog 2014. godine, nakon tog datuma moći će ih povlačiti proizvođači prema redoslijedu podnošenja zahtjeva bez obzira na ranije definirane količine, ističu iz Agencije. Pritom ističu da i ovu mjeru, kao i sve ostale, nadziru stručna tijela EK, pa još jednom pozivamo proizvođače da se pridržavaju svih propisanih elemenata.

Svi proizvođači mandarina i jabuka koji pak žele donirati voće u humanitarne svrhe i za to dobiti novac EU moraju o tome obavijestiti Agenciju, navesti kojoj instituciji želi isporučiti voće i u kojoj količini te pravovremeno najaviti Agenciji da je priprema proizvoda za isporuku primateljima donacija dovršena, kako bi se u što kraćem roku obavio obvezni inspekcijski nadzor i kontrola na terenu prvog stupnja, zaključuju iz Agencije. (Banka.hr)