Francuski ministar financija želi dogovor o spuštanju cijene hrane do jeseni

Francuske prehrambene trgovine i njihovi dobavljači u ožujku su na godišnjim pregovorima dogovorili prosječno povećanje cijena od 10 posto, za što su obje strane rekle da je nužno kako bi se pokrili viši troškovi proizvodnje

Francuski ministar financija Bruno Le Maire u srijedu je najavio da će se sljedećeg tjedna sastati s maloprodajnim trgovcima i dobavljačima kako bi razgovarali o načinima na koje se može prekinuti inflatorna “spirala” cijena prehrambenih proizvoda do jeseni.

Francuske prehrambene trgovine i njihovi dobavljači u ožujku su na godišnjim pregovorima dogovorili prosječno povećanje cijena od 10 posto, za što su obje strane rekle da je nužno kako bi se pokrili viši troškovi proizvodnje.

Le Maire je od tada opetovano pozivao obje strane da ponovno otvore pregovore kako bi osigurali da se nedavni pad globalnih veleprodajnih cijena hrane prenese i na potrošače. Le Maire je čak zaprijetio da će poduzeti korake ako ne odgovore na njegove pozive.

Godišnja stopa inflacije u Francuskoj porasla je u travnju na 5,9 posto, s 5,7 posto u ožujku. Inflacija u Francuskoj, mjerena EU harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 6,9 posto.

Guverner Francuske središnje banke i član Europske središnje banke (ECB) Francois Villeroy de Galhau prošlog je mjeseca rekao kako očekuje da će inflacija cijena hrane početi jenjavati u drugoj polovini godine.

Le Maire je također komentirao da nedavni štrajkovi protiv mirovinske reforme nisu imali značajan utjecaj na francusko gospodarstvo.

“Francuski rast ostao je solidan”, kazao je Le Maire.

Statistička agencija INSEE u travnju je priopćila da je bruto domaći proizvod (BDP) porastao za 0,2 posto u prvom tromjesečju nakon stagnacije u četvrtom tromjesečju. Rast BDP-a potaknula je osobna potrošnja, koja je bila stabilna nakon 1-postotnog pada u posljednja tri mjeseca 2022. godine. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakPotrošačima je važno porijeklo mesa
Sljedeći članakMarketinške komunikacije – BTL aktivnosti: Za opipljivi odgovor potrošača