KategorijeTrendovi i brendoviPotrošačima je važno porijeklo mesa

Potrošačima je važno porijeklo mesa

Veliki korisnici svježeg mesa pokazuju iznadprosječni interes za porijeklo svježeg mesa tj. jako im je bitno da je meso koje kupuju hrvatskog porijekla (poznatih domaćih proizvođača), a trećina voli kupovati meso kod svog poznatog mesara.

U okviru BRANDpuls istraživanja Hrvatska prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju svježeg mesa i brendova unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda te rano uočavanje mogućih problema i prilika. Podaci korišteni u analizi prikupljeni su u drugoj polovini 2022. godine na području Hrvatske.

Pod kategorijom svježe meso, unutar BRANDpuls istraživanja, podrazumijevamo pakirano svježe meso proizvođača dostupnog na policama trgovina u Hrvatskoj.

Izvor: Ipsos

VELIČINA KATEGORIJE
Konzumacija svježeg mesa na visokoj je razini već godinama u Hrvatskoj što pokazuje i trend konzumacije koji se nije značajno mijenjao u zadnjih pet godina. U populaciji stanovnika u dobi od 16 do 64 godine ukupno 81% potrošača konzumira svježe meso, što znači da petina Hrvata (19%) nikada ne konzumira navedenu kategoriju.

Izvor: Ipsos

Prema učestalosti konzumacije svježeg mesa 16% populacije čine veliki korisnici kategorije (heavy usage), odnosno oni koji konzumiraju navedenu kategoriju četiri do šest puta tjedno i više. Nešto više od četvrtine (28%) zauzimaju srednji korisnici (medium usage) to jest oni koji konzumiraju svježe meso barem dva do tri puta tjedno, dok malih korisnika (light usage), koji jedanput mjesečno konzumiraju svježe meso, imamo ukupno 37%. Gotovo polovici populacije jako je bitno koju marku svježeg mesa kupuju, a isto toliko kupuje svježe meso samo kod poznatih domaćih proizvođača.

VELIKI KORISNICI
Prosječan veliki korisnik kategorije svježeg mesa je osoba (podjednako muškarci i žene) srednje životne dobi koja je oženjena, roditelj te živi sa suprugom i vlastitom djecom u kućanstvu s višim prihodima. Najviše velikih korisnika živi u Zagrebu i okolici.

Iako je prosječan korisnik srednje dobi, u ovoj su kategoriji značajno više u populaciji zastupljeni mladi (16-19 godina), srednjoškolci koji žive s roditeljima u gradu Zagrebu i okolici.

Veliki korisnici svježeg mesa pokazuju iznadprosječni interes za porijeklo svježeg mesa tj. jako im je bitno da je meso koje kupuju hrvatskog porijekla (poznatih domaćih proizvođača), a trećina voli kupovati meso kod svog poznatog mesara. Jedna od karakteristika koja ih ističe iz populacije je da pri kupovini svježeg mesa na akciji kupuju veću količinu pa dio smrzavaju. Strastveni su za kuhanjem, pretežno doručkuju sendvič, uzimaju dodatke prehrani, izbjegavaju hranu koja deblja te kupuju organsku hranu. Od vrsta svježeg mesa velika većina (više od 80%) konzumira piletinu i svinjetinu, nešto manje puretinu i junetinu, te stoga ne čudi da je piletina najčešće konzumirano svježe meso među velikim korisnicima kategorije.

SPECIJALNA SEGMENTACIJA
Kad je riječ o BRANDpuls specijalnoj segmentaciji, veliki korisnici kategorije svježeg mesa po svom životnom stilu, u odnosu na populaciju, značajno više pripadaju grupama statusnih potrošača i bezbrižnih hedonista.

Izvor: Ipsos

Statusni potrošači su osobe sklone kupnji proizvoda koji mogu izraziti njihovu osobnost i pokazati drugima da su u trendu. Bitan im je ugled u društvu, osobni izgled i mjesta na kojima im se posvećuje velika pažnja. Važna im je njihova karijera, s materijalističkom i oportunističkom motivacijom (osobni uspjeh visoko je rangiran u njihovom motivacijskom sustavu i skloni su težiti uspjehu pribjegavajući svim potrebnim sredstvima). Politika ih ne zanima, a ekološki nisu osviješteni.

S druge strane, osviješteni individualci su osobe koje žive urbanim životom i vjerojatnije je da će aktivno konzumirati mjesta kulturnih događanja poput kina, koncerata i kazališta. Vrlo visoko cijene obrazovanje i otvoreni su za nova znanja. Ne prihvaćaju niti materijalistički stav niti oportunizam i tradicionalna stajališta. Svoju reputaciju smatraju vrlo važnom. Iznimno im je bitno zdravstveno stanje, skloni su zdravoj prehrani, a kuhanje doživljavaju kao užitak.

KLJUČNI BRENDOVI
Osim općenitog praćenja kategorije svježeg mesa, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (usage) – marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnik brenda je onaj koji je konzumirao isti u posljednjih mjesec dana.

Izvor: Ipsos. BRANDpuls je Ipsosov alat za brend i marketing management koji nudi detaljnu analizu tržišta i dubinsku analizu potrošača na velikom broju proizvodnih kategorija. BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija. Podaci su dostupni za tržišta Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Među velikim korisnicima kategorije vodeći brend je Cekin s 47% korisnika u zadnjih mjesec dana. Drugo mjesto zauzima PIK Vrbovec s 29% korisnika, a treće Lidl mesnica s 21% korisnika. Brend Cekin vodeći je u odnosu na ostale i u pogledu uzimanja u obzir za kupnju, primarnog korištenja i lojalnosti brendu.

Najnovije objave

Dalić: Tri Fortenovine kompanije bit će treći stup u poslovanju Podravke

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa je ponudu Podravke ocijenila najboljom Predsjednica...

izlog

Domino’s Pizza dostupan na Glovu, uz brzu dostavu u Zagrebu i Osijeku

Aktivirano je pet lokacija, osiguravajući da omiljena jela budu dostupna svima, gdje god se nalazili Glovo, vodeća platforma za dostavu raznih proizvoda i jela na...