Friškoteka – Falio mu je (samo!) jedan papir

Na otvaranje dućana Friškoteka njegov se mladi vlasnik Nikola odlučio sredinom 2020., a prve je kupce, zbog raznih birokratskih zavrzlama, dočekao tek u prosincu iduće godine.

Vlastita uspješna proizvodnja aronije, nedostatak strpljenja za formalno obrazovanje, nemirni duh, ali i roditeljsko poduzetničko zaleđe potaknulo je Nikolu Borasa, ujedno i uspješnog sportaša te trenera, da otvori dućan pretežno proizvodima domaćih malih obiteljskih proizvođača. I prije nego je pokrenuo posao bio je uvjeren kako njegov dućan koji je otvorio, ali i opremao uz pomoć supruge i roditelja, mora odisati pozitivnom atmosferom jer se i sam najbolje osjeća u dućanima iz kojih odlazi sa smiješkom bez obzira na to je li kupio nešto ili samo razgledao. I u tome je, mogu posvjedočiti svi koji su makar samo jednom kročili u Friškoteku na Vrbanima, u potpunosti uspio.

Pozitivnom ozračju doprinosi on osobno, kao i poduzetni i nasmiješeni djelatnici, a naodmet nije ni to što mnoge od ponuđenih proizvoda kupci mogu probati i tek nakon toga se odlučiti za kupnju. “Svjestan sam kako si danas, nažalost, ne mogu svi priuštiti paštetu od guske ili skuplju energetsku pločicu. Zato uvijek imamo od svega po malo za degustaciju”, pojašnjava Nikola dodajući ujedno kako ljudi, ako im se svidi, proizvod uglavnom kupe bez obzira na cijenu. A u drugom slučaju barem znaju što neće kupovati. A upravo su takvi postupci jezičac na vagi po kojem se razlikuju rođeni trgovci od svih ostalih koji također svoj posao shvaćaju ozbiljno, ali nemaju “ono nešto” što potvrđuje kako im trgovina nije samo zanimanje već i poziv. Ne pripisuje ipak Nikola sve zasluge za pozitivnu atmosferu u trgovini samo sebi ili svojim djelatnicima, već kaže da su sretni što imaju tako dobre kupce koji dominantno imaju optimističan svjetonazor. “Možda smo se zajedno međusobno preodgojili, ne znam, ali tvrdim da svi zajedno baš uživamo”, ističe ovaj mladi poduzetnik usput pomažući jednom kupcu da odabere samo najbolje mandarine, a drugom (proćelavom!) dobacujući kako mu je odlična frizura.

Pozitivnom ozračju doprinosi simpatični vlasnik, a naodmet nije ni to što mnoge od ponuđenih proizvoda kupci svakodnevno mogu probati bez obveze

No, krenimo redom, od trenutka od kojeg je zapravo sve počelo. Shvativši kako mu polaganje ispita na fakultetu nije najjača strana, a s obzirom na bebu koja je bila na putu, Nikola je odlučio pozdraviti mališane koje je učio rukometu, definitivno odustati od fakulteta i posvetiti se uzgoju aronije. “Roditelji, koji se inače profesionalno bave hortikulturom, već su odranije ispred vikendice u Gorskom kotaru imali 500-tinjak stabala te biljke zbog čega sam i dobio ideju”, prisjeća se Nikola dodajući kako je tada uz pomoć šogora na 10 hektara državnog zemljišta koje je uzeo u koncesiju na 50 godina posadio 13.000 sadnica biljke čiji je sok, tvrdi, njegovom ocu pomogao kontrolirati probleme sa zdravljem.

RAD S LJUDIMA
S vremenom su količine proizvedenog soka bile već prevelike da bi ih se samo tako plasiralo pa je poduzetnom Nikoli uz svesrdnu i pouzdanu pomoć supruge, kao i ostatka obitelji, na pamet pala odlična ideja o otvaranju vlastitog prodajnog mjesta. Bilo je, doduše, i ideja da otvore igraonicu ili kafić, uglavnom sve u domeni uslužnih djelatnosti. “U tom sektoru sam se htio okušati jer mi odgovara rad s ljudima, volim puno pričati i slušati. Uživam u svom poslu i nije mi problem ovdje u dućanu biti od jutra do mraka”, objašnjava Nikola nešto što je i u kratkom susretu s njime svakome posve jasno.

Zamisao o otvaranju dućana pomalo se poklopila i s pandemijom u kojoj je malim proizvođačima bilo još i teže plasirati vlastite proizvode, djelomično i stoga što su se neki od njih slabije snalazili u bespućima interneta i webshopova, a djelomično jer je skoro potpuno zbog epidemioloških pravila zamrla sajamska prodaja.

U poduzetničku avanturu Nikola se nije upustio bez pomnog istraživanja lokacija i kalkuliranja te ponavljanja lekcija iz pregovaranja. “Obiteljski smo odlučili da ćemo prostor kupiti jer bi trošak najma bio prevelik teret”, prisjeća se Nikola te dodaje kako su naivno tada, u kolovozu 2020., vjerovali da će otvaranje dućana biti u prosincu iste godine. Sve su već dogovorili i s dobavljačima, stigli su građevinari, vodoinstalateri, namještaj i frižideri, a falio je “samo još jedan papir” odnosno potvrda o zadovoljenju minimalnih tehničkih uvjeta kojoj je preduvjet dobivanje uporabne dozvole. A nju su pak čekali gotovo punu godinu dana pa je službeno otvorenje bilo tek početkom prosinca 2021. godine.

Do tada su Nikola i prva zaposlena djelatnica dogovarali dodatne suradnje s dobavljačima i brusili detalje u dućanu kako bi za otvorenje sve bilo “kao po špagi”. U bogatoj ponudi Friškoteke, čiji se asortiman danas sastoji od gotovo 2.000 stalnih artikala ovisnih o sezoni, nalaze se voće, povrće, mliječni i suhomesnati proizvodi, smrznuto i svježe meso te riba, pekarski proizvodi, kolači, bezalkoholna i alkoholna pića, sladoledi i dr. Vlasnik se od početka poslovanja drži pravila da na police uvrsti samo proizvode domaćih brendova pa su mu dobavljači tjestenina, među inima, Mlin Pukanić, Druid, Bronza, Pasta Perec, Artisana tjestenine te Pasta Perica.

VLASTITA DOSTAVA
“Iz bogate ponude domaćih umaka odlučio sam se za brend Volim ljuto jer su moji prijatelji, a s obzirom na to da ja nisam ljubitelj pikantnih okusa, rekli da im on najviše odgovara”, navodi Nikola dodajući kako su mu upravo ovi umaci osigurali prve stalne mušterije kad su ljudi iz kvarta shvatili da po svoju dozu ljutine ne moraju ići u neki drugi dio grada. Uz njih od kuhanih rajčica nudi brend Šjora pomidora, Bačak, ali i Veggie. Pritom ponosno ističe kako su i prije projekta Startaj Hrvatska prepoznali kvalitetu proizvoda pod imenom Nutri kulti, Korijen, nutty barica ili Daš pops.

U dućanu je 99 posto proizvoda hrvatskog porijekla, a iz uvoza dolaze banane, avokado i đumbir

Kupci u Friškoteci mogu nabaviti još i kekse, gotova rižota, slatke namaze, među kojima je i izuzetno popularni Kraljevski namaz pistacio, zatim sol ninske Solane, razne zimnice, granole, med, začine, sardine i brašna. “U dućanu je 99 posto proizvoda hrvatskog porijekla, a iz uvoza dolaze banane, avokado i đumbir”, nabraja Nikola, pojašnjavajući kako je mušterijama objasnio da za njih ne odgovara jer ne može utjecati na porijeklo.

Sve u svemu, skupilo se u gotovo dvije godine poslovanja skoro 300 dobavljača, iako s njih dvadesetak više ne surađuje. U skoro vrijeme kupci Friškoteke mogu očekivati i njihovu vlastitu dostavu, a do tada za sve potrebno mogu u Lopatinečku ili pak na platformu Wolt.

Prethodni članakNa Lidlovim policama 100 novih domaćih proizvoda
Sljedeći članakBajadera Panettone – neodgodivo dobar blagdanski užitak