banane-midiBanane bi mogle nestati, glasi alarmantno upozorenje znanstvenika, piše IFLScience.

Najnovije procjene predviđaju kako bi globalna industrija banana kroz pet do deset godina mogla potpuno propasti zbog gljivične bolesti. Genetičari trenutno marljivo rade na tom problemu kako bi banane ipak mogle okusiti i sljedeće generacije.

Pošast banana dolazi od tri soja gljivica sigatoka koje uništavaju listove banane i brzo se šire cijelom plantažom. Gljivice brzo napreduju pa će, ako se situacije ne promijeni, u pet do deset godina globalna industrija bananama propasti.

Sorta koju najčešće nalazimo u trgovinama je Cavendish banana. Za razliku od drugih biljaka, one izrastaju od reznica, a ne sjemenja. Upravo to znači da su sve Cavendish banane zapravo klonovi s identičnim genotipom, zbog čega dijele i identičnu osjetljivost na određene bolesti. To im omogućuje da se šire poput šumskog požara.

Pozitivno je što su znanstvenici s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu nakon proučavanja genetike gljivica potencijalni uspjeli odgoditi propast popularnog voća.

“Pokazali smo da su dvije od tri najozbiljnije gljivične bolesti postale virulentnije nakon što smo pojačali njihovu sposobnost manipuliranja metabolizmom banane kako bi bolje iskorištavale njene hranjive tvari”, rekao je vodeći znanstvenik Ioannis Stergiopoulus, biljni patolog te dodao kako ova paralelna promjena u metabolizmu patogena i biljke domaćina dosad nije bila zamijećena, a mogla bi predstavljati “molekularni otisak prsta procesa adaptacije”.

Znanstvenici su po prvi put uspjeli sekvencirati genome sva tri soja sigatoka gljivica.

“Sada po prvi puta znamo genomsku osnovu virulentnosti ovih gljivičnih bolesti i način na koji patogeni evoluiraju”, objasnili su.

Otkriveno je i kako bolesti prvo isključe imunosustav biljke, a zatim promijene metabolizam gljivica kako bi bio u skladu s domaćinovim. Zatim stvaraju enzime kako bi mogli probiti stanične stijenke te se hraniti ugljikohidratima biljke.

Potrebna su dodatna istraživanja, no sve veća upoznatost sa specifičnostima gljivičnih bolestima mogla bi odgoditi nestanak banana. (index.hr)