Kako bi osigurali da željena roba pronađe svog kupca, trgovci se služe inovativnim tehnološkim rješenjima, bilo da je riječ o 3D virtualnim trgovinama, automatskoj kupnji ili dostavi u prtljažnik automobila

U IGD-u stalno pratimo inovacije koje se u cijelom svijetu zbivaju u području robe široke potrošnje, a ovom prigodom vam donosimo tri nedavne novosti izumljene kako bi kupcima kojima nedostaje vremena kupnja postala što jednostavnija.

Tesco predstavio svoju 3D virtualnu trgovinu
Tesco je nedavno pokazao simulaciju svog projekta virtualne 3D trgovine u stvarnom svijetu. Takva se trgovina služi tehnologijom Oculus Rift kojom kupac prelazi u 3D okruženje, u kojem pokretima glave može istraživati ponudu na policama trgovine. Ova upotreba Oculus Rift tehnologije demonstrirana je na TCC International Marketing Forumu u Berlinu, gdje su korisnici mogli istraživati ponudu trgovine, ali ne i izabirati proizvode. Kineski online trgovac na malo Yihaodian lansirao je tijekom 2012. sličan koncept uz pomoć aplikacije proširene stvarnosti koja je kupcima omogućila istraživanje virtualnih trgovina, pristup promocijama i kupnju putem posebne aplikacije, čime je online kupnja ušla u offline svijet, a ovaj trgovac preko noći otvorio na tisuće prodajnih mjesta na ključnim područjima. Yihaodianu je ova tehnologija donijela puno reklame, ali nije se prometnula u trajnu vrijednost. Tescova interaktivna rješenja također pažnju kupca u potpunosti okreću na ovaj brend, ali i tu ostaje otvoreno pitanje hoće li se razviti u dugoročna rješenja ili će ostati upamćena kao prvenstveno marketinški alat?

Globalna kretanja: Inovativna kupnja

Automatska kupnja stiže u Ujedinjeno Kraljevstvo
Automatska prodavaonica koja namirnice dovodi u udaljena mjesta zvuči kao savršeno rješenje za nabavku usred tjedna. Slična velikom automatu za prodaju robe, takva trgovina nudi različite namirnice i osnovne proizvode robe široke potrošnje, pogotovo one lokalne proizvodnje. Osim toga, posebno je dizajnirana kako bi mogla držati i osjetljivu robu poput kruha i jaja. Za dodatnu praktičnost, kupcima je na raspolaganju plaćanje gotovinom ili kreditnim karticama, a ponudu mogu provjeriti online, uz to što im i sama trgovina šalje e-mail kad su joj zalihe pri kraju. Pojavilo se nekoliko ovakvih koncepata koji povezuju lokalnu proizvodnju i male samoposluge, npr. londonski Hubbub, online trgovac na malo koji nudi proizvode različitih lokalnih trgovina, a razvija se i napredna prodaja preko automata pa je npr. L’Oréal lansirao automate za prodaju kozmetike koji nude individualizirano savjetovanje o šminkanju. Prema našem ShopperVista istraživanju, 76% kupaca izjavilo je da im je prilagođenost lokacije iznimno važna ili vrlo važna pri izboru trgovine, dok 58% kupaca ističe da sredinom tjedna odlaze u nabavku osnovnih proizvoda. Automatska prodavaonica jednostavan je i učinkovit način da se kupcima ponudi još više praktičnosti, posebno onima koji žive u udaljenim mjestima s malo lokalnih trgovina.

Globalna kretanja: Inovativna kupnja

Volvo on call: Proizvodi kupljeni online dostavljeni izravno u prtljažnik automobila
Najnoviji izum proizvođača automobila Volvo omogućuje vozačima da prtljažnik koriste za jednostavnu isporuku robe koju su kupili preko interneta. U sklopu mobilne aplikacije Volvo on Call (Volvo u pripravnosti) kojom vozači na daljinu mogu kontrolirati nekoliko funkcija uključujući temperaturu u automobilu, mogu se napraviti i “digitalni ključevi” uz pomoć kojih se kupljena roba može dostaviti u prtljažnik automobila, pri čemu kupac istovremeno o tome dobiva obavijest. Nakon što je roba dostavljena, digitalni se ključ deaktivira čime se smanjuju dileme oko sigurnosti. Asda je nedavno pokrenula sličnu pokusnu uslugu – klikni i pokupi u nekoliko londonskih podzemnih garaža, ciljajući pritom na užurbane putnike s posla. U međuvremenu su u Velikoj Britaniji slične probne usluge ponudili i drugi trgovci na malo, npr. Waitrose, Tesco i Amazon. Usputne usluge, kao što su “klikni i pokupi”, brza dostava i ormarići za dostavu namirnica sve su popularniji kod onih kupaca koji nastoje uštedjeti na vremenu i kupnju istovremeno uklopiti u pretrpani raspored svoje svakodnevne rutine. Za trgovce na malo i proizvođače važno je da imaju jednostavna i praktična online rješenja koja će kupcima donijeti svakodnevne prednosti. A to je svakako zanimljiv razvoj koji nadilazi granice isključivo naše djelatnosti.

Globalna kretanja: Inovativna kupnja
Holly Batchelor,
Innovation Champion