Hrvatsko udruženje društava za tržišno komuniciranje (HURA) objavilo je podatke o investicijama u zakup medijskog prostora za prošlu godinu.

Iako se pad ulaganja i dalje nastavlja, u 2013. je taj trend ublažen te je ukupan utrošeni volumen na zakup oglasnog prostora u medijima bio manji za 7% u odnosu na 2012. godinu.

Kao i prijašnjih godina, najveći dio medijskog budžeta od 685 milijuna kuna, odnosno 50%, uložen je u zakup medijskog prostora na televizijama, s neznatnim padom na međugodišnjoj razini.

Manji pad je zabilježen i u vanjskom oglašavanju gdje je volumen manji za 5 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu. Najveći pad dogodio se u radijskom oglašavanju (-23%), dok je u tisku zabilježen pad od 14%.

Dio budžeta za zakup medija je iz tiska prebačen u internet oglašavanje, što je povezano s promjenama u konzumaciji tih medija. Tako je u prošloj godini nastavljen rast ulaganja u oglašavanje na internetu koje je zabilježilo povećanje od čak 19% u odnosu na 2012. Od utrošenih 107 milijuna kuna najveći dio investicija uložen je u display oglase, search i social medije.

U 2013. najveći rast ulaganja u zakup medijskog prostora ostvaren je sektoru trgovine, dok je značajan pad zabilježen kod robe široke potrošnje, hrane i automobilske industrije.