Heineken je najavio kako će smanjiti broj zaposlenika u svrhu pojednostavljenja svojih globalnih poslovnih jedinica s pet na četiri te smanjenjem broja izvršnih direktorskih mjesta, javlja specijalizirani portal za indistriju pića Just-Drinks.

Heineken pivovara midiNizozemska pivovara započela je tromjesečne konzultacije sa zaposlenicima što će u konačnici rezultirati s još neodređenim smanjenjem broja radnih mjesta.

“Sigurno će doći do toga, ali u ovoj fazi još ne možemo reći koliko je radnih mjesta u pitanju”, rekao je glasnogovornik Heinekena.

Najveći rezovi očekuju se u Heinekenovom sjedištu i njegovim regionalnim strukturama, “a ne u tolikoj mjeri na operativnoj razini tvrtke”, dodao je.

Najava je stigla u trenutku kada Heineken zatvara jednu operativnu jedinicu. Iz nizozemskog proizvođača piva, koji je prošli mjesec objavio slabe poslovne rezultate u prošloj godini, objavili su kako planiraju objediniti svoje poslovne jedinice, Zapadna, Središnja i Istočna Europa u jedinstvenu europsku poslovnu jedinicu.

U isto vrijeme Rusija i Bjelorusija će se priključiti Heinekenovoj afričkoj i bliskoistočnoj jedinici. Promjene kreću s 1. srpnjem kada će se i izvršni odbor Heinekena smanjiti za dva člana, s 12 na deset.

Alexis Nasard, koji trenutno radi kao glavni direktor i voditelj marketinga za Zapadnu Europu, najavio je odlazak iz kompanije krajem lipnja kako bi “zadovoljio svoje ambicije van Heineken kompanije”, priopćili su iz pivovare.

Nasard se priključio Heinekenu početkom 2009. godine kao direktor prodaje za cijelu grupu.

“Nasard je izuzetno cijenjen u Heinekenovim krugovima ali je njegova ambicija više nego očita. Stoga postoji mogućnost da je njegov odlazak iz Heinekena povezan s time što glavni izvršni direktor Jean – François van Boxmeer ostaje na svom mjestu još barem nekoliko godina”, rekao je Trevor Stirling, analitičar tvrtke Bernstein.

U međuvremenu, Siep Hiemstra, koji je na čelu afričke i bliskoistočne jedinice Heinekena, odlazi sa svoje pozicije u kolovozu kada navrši 60 godina. Hiemstra se pridružio kompaniji 1978. a na sadašnjoj poziciji se nalazi od 2011. godine.

“Chris Barrow koji trenutno radi kao direktor razvoja također napušta Heineken u srpnju”, javljaju iz pivovare. Barrow se na mjestu direktora razvoja nalazi od 2004. godine radeći na poziciji direktora marketinga za Latinsku Ameriku i glavnog direktora za tržište Brazila.

Ostali potezi Heinekena su sljedeći:

– Stefan Orlovski, glavni direktor za američku regiju, preuzet će glavnu ulogu u Europskoj jedinici

– Roland Pirmez, glavni direktor za Aziju i Pacifik, preuzima novu afričku i bliskoistočnu te istočno-europsku jedinicu.

– Marc Busain, izvršni direktor pivovare Cuauhtemoc Moctezuma – Heineken Meksiko, postaje glavni direktor američkih regija

– Frans Eusman, direktor poslovnih operacija, preuzet će poziciju glavnog direktora za Aziju i Pacifik

– Globalne poslovne usluge prenose se na glavnog financijskog direktora Heinekena

– Jan Derck van Karnebeek, glavni direktor za Središnju i Istočnu Europu postat će glavni komercijalni direktor

– Dolf van den Brink, koji je trenutno na čelu Heineken Amerike, postaje glavni izvršni direktor pivovare Cuauhtemoc Moctezuma Heineken u Meksiku

– Van Der Brinka na poziciji će naslijediti Ronald den Elzen, trenutni Heinekenov direktor marketinga u Portugalu