U tijeku je berba maslina, ondje gdje se to uopće isplati jer ovu godinu maslinari i uljari žele što prije zaboraviti. Masline su napali brojni nametnici, najviše maslinova muha, koja je mnogima potpuno poharala urod. U Dalmaciji je stanje katastrofalno, mnogi maslinari i neće u berbu, a brojni uljari procijenili su da im je bolje i ne raditi. U Istri, pak, maslinari pokušavaju spasiti što se spasiti može ranom berbom.

Tko još nije uspio preraditi pobrani urod, mora se požuriti jer s oštećenim se plodovima ne može čekati. Bilo je sve u redu do prije mjesec dana. Dosta je ubodenih od maslinove muhe. Počele su padati i morali smo to pobrati. Maslinova muha ubode plod, u plodu se izleže crv. On se hrani najboljim u maslini, a to je ulje, kaže Đordano Boljunić, maslinar iz Medulina.

Od sto kilograma muhom ubodenih maslina, ove se godine dobije od 4,5 do 13 litara maslinova ulja.

U Istri je ovogodišnji prosjek niskih 7 do 8 litara. Za dobrih se godina u ranoj berbi, početkom listopada, ovisno o sorti dobivalo od 10 do 18 litara ekstra djevičanskoga maslinova ulja. No, ove su godine maslinari, zbog jakih naleta muhe, bili prisiljeni na iznimno ranu berbu.

Uljare će, barem u južnoj Istri, imati još posla. Berba još traje i u masliniku Banjolca Marija Crnoborija, iskusnog maslinara koji je pravodobnom zaštitom ipak uvelike uspio obraniti nasade od maslinove muhe. No, protiv vremena nije mogao, kaže kako je sunca u rujnu bilo jako malo pa prema tome ima i jako malo ulja. (HRT)