VijestiSvijetGodišnja inflacija u EU i eurozoni u studenome ponešto usporila

Godišnja inflacija u EU i eurozoni u studenome ponešto usporila

Inflacija u Europskoj uniji i eurozoni u studenome je usporila na godišnjoj razini, no i dalje je dvoznamenkasta, pa je tako u EU iznosila 11,1 posto, a u eurozoni 10,1 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u studenome je iznosila 11,1 posto, usporivši rast nakon što je u listopadu dosegnula 11,5 posto, pokazalo je izvješće Eurostata. U studenome prošle godine, usporedbe radi, iznosila je 5,2 posto.

U eurozoni je godišnja stopa inflacije u studenome smanjena na 10,1 posto, s 10,6 posto u listopadu. U studenome lani, pak, godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je 4,9 posto.

Usporavanje inflacije u studenome u zoni primjene zajedničke valute odražava posustajanje rasta cijena energije, koje su u studenome bile više za 34,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U listopadu su, naime, na godišnjoj razini uvećane 41,5 posto.

Cijene hrane, pića i duhana bile su više za 13,6 posto u odnosu na prošlogodišnji studeni, nakon što su u listopadu bile uvećane 13,1 posto.

Na mjesečnoj razini, potrošačke su cijene u studenome bile za 0,1 posto više na razini Unije, dok su se u istom postotku smanjile u eurozoni, pokazuju tablice Eurostata.

Pad godišnje stope u 16 zemalja
U usporedbi s listopadom godišnja stopa inflacije smanjila se u 16 zemalja, a porasla u osam zemalja, uključujući Hrvatsku. U tri zemlje je ostala na listopadskoj razini.

Dvije trećine zemalja Unije bilježi dvoznamenkaste godišnje stope inflacije, pokazuju tablice Eurostata.

Najvišu godišnju stopu inflacije u studenom je imala Mađarska, od 23,1 posto. Blizu je i Latvija, s inflacijom od 21,7 posto te njezini baltički susjedi Estonija i Litva, gdje je iznosila 21,4 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije, mjerena HICP-om, u studenome iznosila 13 posto i bila za 0,3 postotna boda viša nego u mjesecu ranije. U studenom lani iznosila je 4,7 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Najbliža Hrvatskoj po stopi inflacije i u studenome je bila Italija, treće po veličini gospodarstvo i važan trgovinski partner, u kojoj je ostala kao i u listopadu, na 12,6 posto.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i također važnom trgovinskom partneru Hrvatske, iznosila je 11,3 posto i bila 0,3 postotna boda niža nego u mjesecu ranije.

Najslabiji rast potrošačkih cijena i u studenom su bilježile Španjolska, od 6,7 posto, Francuska, 7,1 posto te Malta, 7,2 posto. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...