Blagdansko ozračje

Prva polovica prosinca nije donijela neko bajno ozračje, kako u pogledu vremenskih uvjeta u obliku kiše za koju se činilo kao da teži beskonačnosti, tako i u ekonomskom pogledu punom zebnje i pitanjem što nam to tmurnoga donosi iduća godina. Cjelokupnu sliku malo su razvedrili naši nogometaši svojim sjajnim nastupima u Kataru pa smo skrenuli misli sa svakodnevice kolektivno odlutavši put toplijih krajeva.

Život teče i pored nogometa pa je upravo u jeku vrhunac predblagdanske sezone, kupuju se pokloni, pripremamo se za Božić i Novu godinu, a procjene temeljem solidnog rasta za “Crni petak” govore o povećanju i na razini ukupne blagdanske potrošnje. Detaljnije o tome možete pročitati u sklopu tradicionalne Blagdanske košarice koja se sastoji od našeg uredničkog članka, analize agencije GfK te anketnog istraživanja koje provodimo zajedno s agencijom Hendal.

Također, tradicionalno u zadnjem broju godine donosimo pregled aktualnosti iz područja društveno odgovornog poslovanja koje sve više i uspješnije prožima kako poslovnu scenu, tako i društvenu zajednicu potičući nas kao pojedince na odgovorniji odnos prema resursima koje koristimo. Recimo, za početak da smanjimo bacanje hrane. U Europskoj uniji po glavi stanovnika baci se 127 kg hrane, dok je za Hrvatsku ta brojka ipak značajno boljih 71 kg. Istraživanje pokazuje kako se na europskoj razini 55 posto hrane baci u kućanstvima, 18 posto u fazi prerade, 11 posto u fazi primarne proizvodnje, 9 posto u ugostiteljstvu i 7 posto u prodaji i distribuciji. To znači da svi možemo dati svoj doprinos u nastojanjima da se ta brojka prepolovi do 2030. godine, što je plan Europske unije.

Osim ovih velikih tema, analizirali smo dvije kategorije proizvoda: jaka alkoholna pića i zimska njega, a u fokusu obradili asortiman hrane za kućne ljubimce. Tu je i nekoliko razgovora s vrhunskim menadžerima iz različitih područja poslovanja te vrsnih kolumni koje na stručan način obrađuju teme zanimljive našem čitateljstvu.

Svima njima, našim kolumnistima, na kraju ove godine od srca se zahvaljujem za njihov doprinos, a veliko hvala ide i svim našim sugovornicima i drugim stručnjacima koji su na bilo koji način pridonijeli kvaliteti našeg sadržaja u 2022. godini. Nastavljamo još jačim tempom i dalje jer smatramo da se samo preuzimanjem inicijative možemo suprotstaviti izazovima koji nas na ekonomskom terenu očekuju u idućoj godini.

Neka su vam sretni blagdani i uspješna 2023. godina!