Nakon “pandemijskog šoka”, koje je tržište preživjelo u godini prije, 2021. je godina unijela više “boje” na hrvatsko tržište vozila. Tako je u segmentu novih osobnih vozila zabilježen snažan rast prodaje u odnosu na prethodnu godinu (+25,5 posto), dok je nešto blaži rast ostvaren i na tržištu novih lakih dostavnih vozila (+15,8 posto).

Prodaja osobnih a naročito gospodarskih vozila u velikoj mjeri može poslužiti kao jasan pokazatelj ukupnih ekonomskih trendova. Kakva su kretanja zabilježena na tržištu gospodarskih vozila u N1 i N2 segmentu u 2021. godini predstavit ćemo u sklopu ovoga pregleda koji već dugi niz godina radimo u suradnji s agencijom Promocija Plus koja prati tržište vozila.

Agan Begić, direktor Promocije Plus, ističe kako je nakon “pandemijskog šoka”, koje je tržište preživjelo u godini prije, 2021. godina unijela više “boje” na hrvatsko tržište vozila. “Tako je u segmentu novih osobnih vozila zabilježen rast prodaje u odnosu na prethodnu godinu (+25,5 posto), što je ujedno bio jedan od najvećih na razini EU+EFTA+UK (ukupno 31 država). Pritom treba biti i oprezan u tumačenju ove optimistične slike. Naime, i ove pozitivne brojke iz 2021., koliko god su za četvrtinu veće od onih iz prve pandemijske godine, još su uvijek prilično udaljene od brojki koje su zabilježene u posljednjoj pretpandemijskoj godini”, oprezno je optimističan Begić. Prevedeno u apsolutne brojke stanje na tržištu izgleda ovako: prošle je godine registrirano 45.289 novih osobnih vozila u odnosu na 36.084 vozila iz 2020. godine odnosno 62.938 vozila iz 2019. godine iz čega se vidi da je 2021. godina bila za četvrtinu bolja od prethodne, ali i gotovo 30 posto slabija od pretpandemijske 2019. godine.

“Nešto je blaži rast zabilježen i na tržištu novih lakih dostavnih vozila (+15,8 posto), te smo i u ovom segmentu bili u gornjoj polovici ljestvice europskih zemalja čije podatke pratimo preko jedinstvenog portala ACEA (Europsko udruženje proizvođača vozila). To u brojkama izgleda ovako: prošle je godine registrirano 8.125 novih lakih dostavnih vozila, u odnosu na 7.016 ovih vozila u 2020. godini ili 9.134 istovrsnih vozila iz 2019. godine. I u ovom je slučaju zabilježen relativan rast u odnosu na prethodnu godinu (spomenutih 15,8 posto), ali i relativni pad u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu od 11 posto”, konstatira direktor Promocije Plus.

KRETANJA PO SEGMENTIMA
Promatrano po segmentima, unutar kategorije lakih dostavnih vozila najveći broj vozila je u skupini vozila za dostavu, furgoni i kamioneti, s ukupno 3.287 registriranih novih vozila (40,5 posto od ukupnog tržišta lakih dostavnih vozila). Drugu skupinu čine vozila za gradsku dostavu kojih je u prošloj godini registrirano 3.249 komada, što je 40 posto od ukupnog broja registriranih novih lakih dostavnih vozila u našoj zemlji. Treći podsegment, kombi vozila, s 1.074 vozila pokriva 13,2 posto tržišta, dok je najmanji podsegment onaj koji čine pick-up vozila s 515 primjeraka ili 6,3 posto od ukupnog tržišta lakih dostavnih vozila.

U sva četiri podsegmenta zabilježen je rast u odnosu na prethodnu godinu. Najveći je rast zabilježen u segmentu kombi vozila i to visokih 63,7 posto. Nešto je niži rast zabilježen u podsegmentu pick-up vozila (51 posto). Preostala su dva podsegmenta, koja ujedno čine više od 80 posto tržišta novih lakih dostavnih vozila, zabilježili blaži međugodišnji rast: vozila za gradsku dostavu (6,1 posto) i furgoni/kamioneti (11,1 posto).

U N2 segmentu također je zabilježen rast prodaje i to od 23,6 posto te je 2021. godina zaključena s ukupno 204 prodana vozila. Vodeću poziciju zadržao je Iveco s 92 prodana vozila i udjelom od 45,1 posto, što je smanjenje udjela u usporedbi s 2020. kada je ovaj proizvođač držao gotovo dvije trećine segmenta (66,1%) uz prodaju od 109 vozila. Na drugo se mjesto u ovom segmentu probio Mitsubishi Fuso koji je više nego utrostručio svoju prodaju s 15 primjeraka u 2020. na njih 52 u 2021. godini. Treći je MAN koji je jednako tako ostvario veliki rast udvostručivši svoju prodaju s 19 u 2020. na 41 vozilo u prošloj godini. Ostali su proizvođači imali razmjerno manju prodaju pa tako slijede Mercedes s 10 prodanih vozila, Volkswagen i Volvo imaju po tri, Renault dva i DAF jedno prodano vozilo u 2021. godini u N2 segmentu.

TRŽIŠNA DINAMIKA
U analizi godišnjih trendova za laka dostavna vozila uočava se zanimljiva dinamika. Tako je 2015. godine zabilježen rast iznad 31 posto, a godinu dana kasnije je iznosio 21 posto. Značajnije je usporavanje zabilježeno u 2017. godini kada je rast tržišta iznosio svega 2,1 posto, da bi se već sljedeće 2018. godine taj rast vidljivo oporavio na 7,2 posto. Nakon ovako optimističnog rasta došlo je do značajnog usporavanja u 2019. godini kad je i matematički zabilježena stagnacija (rast od svega 0,02 posto), da bi se u prvoj “pandemijskoj” godini, zbog općeg stanja u gospodarstvu i društvu te posljedica zdravstvene ugroze izazvane pandemijom, tržište lakih dostavnih vozila strmoglavilo za 23,2 posto. Druga pandemijska godina, 2021., donijela je djelomični oporavak (+15,8 posto), ali još uvijek nisu dosegnute pretpandemijske brojke.

“Bit će zanimljivo pratiti krivulju trenda u ovoj godini, posebice u okolnostima poteškoća u proizvodnji i isporukama, ali i povećanja cijena vozila, što je zabilježeno u posljednjih nekoliko mjeseci. Sudeći po prvim rezultatima iz ove godine čini se da će biti veliki izazov pojačati trend u snažniju pozitivnu tendenciju”, naglašava Agan Begić.Da se tržište suočava s brojnim izazovima slažu se i predstavnici proizvođača koji su nam poslali svoje izjave u kojima su dali svoje poglede na aktualnosti koje obilježavaju tržište.

Tako Marko Tihava, direktor MAN Importer Hrvatska, ističe kako se veliki dio korisnika suočava i s nedostatkom vozača, a trend povećanja cijena goriva, guma, maziva i ostalih troškova po njegovom će se mišljenju odraziti i na povećanje cijena prijevoza i usluga vezanih uz prijevoz. “S druge strane, investicije u vozni park su nužne kako bi se zadržao kvalitativni kontinuitet te je, usprkos gore spomenutom, izražena potražnja za svim vrstama gospodarskih vozila, ponajprije u prijevozničkom sektoru i građevini”, navodi Tihava.

Važno je naglasiti kako su neki odgovori predstavnika sektora stigli prije početka ratne krize u istočnoj Europi, što će sasvim sigurno imati velikoga utjecaja na autoindustriju u globalu. Regionalni manager za Hrvatsku i Sloveniju za IVECO, Ivica Đurović, izrazio je nadu da će ove godine doći do normalizacije tržišta vezano na rokove isporuke te da će tržište biti na nivou 2019. godine iako upozorava da je jako teško raditi neke veće planove s rokovima isporuka koji prelaze godinu dana. “Uz sve probleme koje je donijela pandemija IVECO i nadalje ostaje orijentiran prema kupcima s fokusom na segmentu građevine i međunarodnom transportu”, poručio je Đurović.

Ford Hrvatska je trenutnim okolnostima doskočila tako da su s Fordom dogovorili dinamiku isporuka vozila u posebnim edicijama s posebno optimiziranim i dobavljivim specifikacijama. “Tržište se u ovim uvjetima prilagođava trenutnoj ponudi – dakle, tržište će prihvatiti ono što smo u stanju i isporučiti”, uvjeren je Damir Šarić, voditelj produkt menadžmenta u Ford Hrvatska.

NEIZVJESNOST U BUDUĆNOSTI
Kakva će zapravo biti 2022. godina to nitko u sadašnjem trenutku ne može sa sigurnošću znati. U uvjetima nestašice poluvodiča koja vlada praktično od izbijanja pandemije, što je rat koji je izbio u Ukrajini samo dodatno pogoršao s obzirom na to da je ta zemlja jedan od važnih dobavljača sirovina za proizvodnju čipova, automobilska industrija našla se u slijepoj ulici pa su krenule privremene obustave proizvodnje diljem svijeta. Tako je japanski automobilski div Toyota Motor objavio da će u travnju, svibnju i lipnju smanjiti domaću proizvodnju do 20 posto kako bi ublažio pritisak na dobavljače koji je stvorila nestašica čipova i drugih dijelova. Proizvodnja će u travnju biti smanjena oko 20 posto, u svibnju oko 10 posto, a u lipnju oko pet posto u odnosu na dosadašnji plan. Potez najvećeg japanskog proizvođača automobila najnovija je potvrda teškoća u lancima opskrbe, koje koče globalnu automobilsku industriju u dugotrajnoj pandemiji covida-19, a izglede je dodatno pogoršala kriza zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Američki proizvođač električnih vozila Rivian Automotive objavio je da bi mu se zbog problema u nabavnom lancu proizvodnja mogla prepoloviti u ovoj godini, na 25.000 vozila. Honda Motor poručio je da će do kraja mjeseca smanjiti proizvodnju u dvije domaće tvornice za oko 10 posto.

Njemački proizvođač automobila Volkswagen izvijestio je pak da od početka ožujka više neće primati narudžbe za plug-in hibridne modele, obrazloživši odluku nestašicom čipova i problemima u lancu nabave povezanima s ratom u Ukrajini. Narudžbe plug-in hibridnih verzija Volkswagenovih modela Golf, Tiguan, Passat, Arteon i Touareg do daljnjega se neće primati, a isporuke po već zaprimljenim narudžbama možda se neće realizirati ove godine, priopćeno je iz tvrtke. “Potražnja za našim plug-in hibridima velika je pa imamo puno nerealiziranih narudžbi koje pokušavamo riješiti”, rekao je glasnogovornik VW-a.

“Zbog te velike potražnje i ograni-čenja u opskrbi poluvodičima ne možemo primati nove narudžbe za modele plug-in hibridnih električnih modela vozila u Njemačkoj”, objasnio je, dodavši da je na odluku utjecala i ruska invazija na Ukrajinu.

Rat u Ukrajini teško je pogodio proizvođače automobila u cijeloj Europi, ističe Reuters. Ukrajina i Rusija mala su tržišta i kompanije više muči nabava, u prvom redu kablova iz Ukrajine i sirovina iz Rusije. Dodatni je razlog odluke o narudžbama neizvjesno regulatorno okruženje, ističu u VW-u. U Njemačkoj bi u drugoj polovini mjeseca trebala biti pokrenuta rasprava o tome treba li država u sklopu zelene tranzicije i dalje visokim iznosima subvencionirati kupnju takvog tipa automobila. Plug-in hibridni automobili našli su se pod povećalom nakon što su organizacije za zaštitu okoliša i regulatori upozorili na istraživanja koja pokazuju da više zagađuju okoliš no što se mislilo i da ih pri subvencioniranju ne bi trebalo izjednačavati s električnim automobilima na baterije.

Sva ova događanja stavljaju veliki znak pitanja i na trendove u segmentu gospodarskih vozila u ovoj godini, a k tome je došlo i do velikog rasta cijena goriva pa se brojnim prijevoznicima upalilo crveno svjetlo. Stoga su sredinom ožujka Udruga Glas poduzetnika i Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika zatražili od Vlade RH hitne mjere pomoći za prijevoznike zbog novog poskupljenja goriva, a jedna od mjera koju predlažu je pomoć u iznosu od dvije kune po litri povrata trošarine. “Enorman rast cijena imat će velikog utjecaja na hrvatske cestovne prijevoznike, a posljedice će osjećati apsolutno svi u Hrvatskoj”, upozorili su iz Glasa poduzetnika. Smatraju kako bez Vlade i hitnih mjera pomoći prijevoznici neće moći funkcionirati kao do sada, što će dovesti i do ostalih poskupljenja usluga jer nitko ne može raditi besplatno ili uz gubitke. Upravo zbog toga Udruge inzistiraju da se uvedu mjere kojima bi se olakšalo poslovanje poduzetnicima i život građanima. Također naglašavaju kako više nema mjera pomoći za očuvanje radnih mjesta što je još jedan veliki problem.

U ovom zadnjem dijelu našeg godišnjeg osvrta na trendove u sektoru gospodarskih vozila skrenuli smo pozornost na okvire u kojem se odvija cjelokupno gospodarstvo, što će jasno i odlučno determinirati buduće trendove u prodaji. Izazovi su uistinu golemi, ali ipak se svi skupa nadamo da ćemo ih uspješno prebroditi kao i uvijek do sada.

Gospodarska vozila – Izjave

IVECO – Ivica Đurović, regionalni manager za Hrvatsku i Sloveniju
Iako smo mislili da je 2020. godina bila izazovna i ova prošla 2021. nije nimalo zaostajala. Uz nadu da će doći do obuzdavanja pandemije te posljedično normalizacije tržišta, to se nije dogodilo. Istina, u prošloj godini nije bilo zatvaranja, ali se reflektiralo na rokove isporuke koji su se produžili na više od 270 dana kao i kašnjenja u isporukama već naručenih vozila, a sve radi nedostatka određenih komponenti (uglavnom poluvodiča). Usprkos svemu, rezultati Iveca u prošloj su godini na zadovoljavajućem nivou, a s predstavljanjem novog T Waya kao i osvježenjem ostale game teških vozila, došlo je do povećanja udjela na tržištu u segmentu teških vozila s nadogradnjom. Osim toga, u Slavonskom je Brodu otvoren OK Trucks logistički centar rabljenih vozila koji je donio rekordnu prodaju rabljenih IVECO vozila ne samo u RH, nego u cijeloj regiji.

MAN Importer Hrvatska – Marko Tihava, direktor
Godinu 2021. obilježile su dvije oprečne pojave: dok je u prvom dijelu godine tržište bilo neaktivno te u većem dijelu nezainteresirano za nabavku novih vozila, drugi dio godine se pokazao kao sušta suprotnost. Usprkos tržišnoj volatilnosti, našom aktivnošću i praćenjem potreba korisnika ispunili smo planirane ciljeve te smo 16. godinu zaredom zauzeli vodeću poziciju u tržišnom udjelu novih kamiona.

Poteškoće u dobavljačkim lancima i nestašica komponenti u proizvodnji vozila odrazila se na produženje rokova isporuka u automobilskoj industriji na globalnom nivou, te nije zaobišla ni proizvođače gospodarskih vozila. Uz nestašicu komponenti za ugradnju i transportno-logističke poteškoće neizbježan je i rast cijena, što je trend koji je započeo sredinom prošle godine i očekujemo da će se nastaviti. Proizvodni kapaciteti za ovu godinu su u najvećoj mjeri popunjeni i većina proizvođača neće moći zadovoljiti ukupne potrebe tržišta.

Ford Hrvatska – Damir Šarić, voditelj produkt menadžmenta
Prošla, 2021. godina bila je još jedna u nizu uspješnih godina za Ford Hrvatsku. Naime, Ford laka komercijalna vozila se tržišno dokazuju iz godine u godinu i kao rezultat vidi se stalni rast našeg tržišnog udjela. Potvrda navedenog je bila i 2020. “korona godina” kada je Ford bio jedini LCV brend s rastom u Hrvatskoj.

I u 2022. godini očekujemo nastavak našeg uspjeha. Dakle, i u ovoj godini Ford Hrvatska nastavlja s brojnim prodajnim akcijama i promoviranjima, a pri tome ističemo akciju financiranja lakih komercijalnih vozila putem operativnog leasinga s 0% učešća, s posebno prilagođenim uvjetima za bogato opremljena vozila i s uključenim 5-godišnjim jamstvom. Uspjehu će također pridonijeti i najavljeno uvođenje novih modela za tržište RH, a to se prije svega odnosni na novi Ford Ranger koji je i do sada bio najprodavaniji pick-up model u Hrvatskoj/EU, a zatim i uvođenje baterijskog modela Transita BEV ili novi Connecta Tourneo sa sedam sjedala. Tržište je u očekivanju stabilizacije isporuka vozila – jer su vozila potrebna – bez obzira na sezonalnost koja je inače tipična za tržište lakih komercijalnih vozila. LCV tržište je inače bitan pokazatelja stanja i trendova u gospodarstvu – trenutna potražnja je stabilna, dok mi uvoznici i distributeri s proizvođačima nalazimo načine da potražnju i ispunimo.

Volvo – Tomislav Orehovec, Sales Manager Adriatic North
Prošla nam je godina potvrdila da više ništa neće biti kao prije. “Novo normalno” postalo je standard kako u životu, tako i u poslovanju. Susreli smo se s izazovima usklađivanja proizvodnje s povećanom potražnjom. U isto vrijeme kupci su bili suočeni s manjkom proizvoda i potrebom za dugoročnim planiranjima, no transparentan i realan pristup prema svojim kupcima rezultirao je još jednom dobrom poslovnom godinom.

Polovicom godine krenuli smo s isporukama novih modela koji su izuzetno dobro prihvaćeni na tržištu, a i udarili smo nove temelje elektromobilnosti. Elektromobilnost je bliska budućnost i prvi će rezultati biti uskoro vidljivi i u Hrvatskoj. Možemo komentirati da zapravo nikad nismo imali ovako veliku potražnju za Volvo kamionima te očekujemo da će 2022. godina biti na razini prošle. Trenutno stanje na tržištu je takvo da su novi, ali i rabljeni kamioni vrlo traženi.

Renault Nissan Hrvatska Igor Križmančić, voditelj flotne prodaje
Unatoč svim problemima s kojima je suočena automobilska industrija, Renault je treću godinu zaredom zauzeo prvo mjesto na LGV tržištu s više od 20 posto udjela. Ne samo što smo unaprijedili tržišni udio za 3,5 postotna poena u odnosu na 2020., nego smo povećali i naše prodajne količine za 40 posto te se s pravom smatramo jednim od važnijih pokretača rasta tržišta LGV-a koje je ove godine za 16 posto veće u odnosu na 2020.

Takve rezultate zahvaljujemo ponajprije izvrsnoj prodaji Renaulta Mastera i Trafica koji su vodeći svaki u svojem segmentu malih i velikih furgona, a nikako ne zaboravljamo Kangoo Express koji je na odlasku te novolansirani Express Van koji su ušli u top 5 među malim vanovima. Razvoj tržišta za 2022. je vrlo teško u ovom trenutku predvidjeti, no odlučujemo biti realni optimisti pa predviđamo stagnaciju cjelokupnog tržišta barem u prvoj polovici godine, uz eventualni blagi rast pred kraj godine kada očekujemo poboljšanje situacije s čipovima.