Proizvodi iz kategorije konzervirane i smrznute hrane ravnomjerno se oglašavaju u ovom kanalu tijekom cijele godine, bez izražene sezonalnosti, a najaktivniji trgovci u njihovoj promociji su Kaufland i Spar

U okviru analize kretanja u kategoriji “Gotova jela” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u 2016. u odnosu na 2015. godinu (MAT razdoblje). Ukupno je u ove dvije godine u katalozima i letcima trgovačkih lanaca nastupilo 90 proizvođača (trgovce koji stavljaju proizvode na tržište promatramo kao proizvođače), koji su predstavili 150 marki. S obzirom na to da u Focusu ne pratimo zasebno kategoriju gotovih jela, u ovoj smo analizi izdvojili rezultate oglašavanja cjelokupnih kategorija smrznute hrane i konzervirane hrane.

RIBA I POVRĆE
Konzervirana riba čini više od polovice oglašavanja u okviru kategorije konzervirane hrane, premda je svoj udio smanjila s 57% u 2015. na 53% u 2016. godini.

Druga jaka kategorija je konzervirano povrće koje je istodobno povećalo svoj udio s 28% na 31%, dok su ostale kategorije znatno manje zastupljene: konzervirane masline imaju 6% udjela (-1% u odnosu na 2015.), a konzervirane gljive su ostale na svojih 1%, dok sva ostala konzervirana hrana ima ukupno 8% udjela u kvantiteti oglašavanja.

U uvjerljivom vodstvu kada promatramo proizvođače nalazi se Podravka koja je ojačala za 3% te je prošlu godinu zaključila s 35% udjela u broju promocija, a vrijedan udio od 16% ima i drugoplasirani Bolton uz minimalan pad (-1%). Slijede Sardina koja je ostala na svojih 4% udjela, dok su Mardešić i Trenton ostvarili identičan trend: pad s 5% na 3%. Ostali proizvođači su istovremeno povećali svoju prisutnost s 37% na 39%.

U pregledu oglašavanja po mjesecima ne uviđamo nikakve osobite znakove sezonalnosti, a najviše oglašavanja bilježimo u ožujku (11%), te lipnju i prosincu (po 10%), dok je najmanje aktivnosti u listopadu (6%).

Kod poretka trgovaca na vrhu su se dosta jasno izdvojili Kaufland s 14% i Spar s 13% udjela – prvi uz pad od 3%, a drugi uz rast od 1% na međugodišnjoj razini. Slijede s 9% Metro (-1%) i Billa (+1%), dok su Plodine ostale na svojih 8%, a Tommy na 7% udjela u broju promocija.

Potom dolazi KTC koji je rastao s 5% na 6% i Konzum koji je pao s 5% na 4%, a listu zaključujemo s trgovcima koji su ostvarili 2% udjela: Velpro je pritom smanjio udio za 1%, a Studenac je ostao na istome. Ostali trgovci su povećali svoj udio s 22% u 2015. na 24% u 2016. godini.

LEDO PA SVI OSTALI
U smrznutom segmentu sasvim očekivano bilježimo dominaciju Leda koji je svoj udio povećao s 57% na 61%. Prva među ostalima je Vindija s udjelom od 10% i minimalnim padom na razini godine, a trećeplasirani je ZMH Horvat sa stabilnih 5%. Podravka je zadržala 4% udjela, a listu zaključuju tri proizvođača s 2% udjela u broju promocija: Unilever (-1%), Stanić (0%) i Bonduelle (+1%), dok su svi ostali proizvođači izgubili 3% udjela te na kraju 2016. imaju ukupno 14% udjela u kvantiteti oglašavanja kategorije.

Ni ovdje ne primjećujemo neku osobitu sezonalnost u prodaji jer nijedan mjesec ne odskače u značajnijoj mjeri; pritom se najviše oglašavalo u lipnju (12%), a najmanje u siječnju (6%).

Prvo mjesto u poretku trgovaca s 14% dijele Kaufland, koji je ostao na istom, i Metro, koji je porastao za 1% na međugodišnjoj razini. Spar je istodobno pao s 14% na 13% zadržavši priključak s vodećima, dok je malo osjetniji zaostatak kod Plodina i Bille koji su ostvarili 8% udjela pri čemu su Plodine pale za 1%, a Billa zadržala isti udio.

Konzum je na šestom mjestu s 5% (-2%), dok je Lidl ostao na svojih 4%, koliko ima i KTC uz minimalno pozitivni trend. Tommy i NTL su na začelju s 2%, prvi s minimalnim padom, a drugi je zadržao istu vrijednost. Ostali trgovci su ostali na jednakih 24% udjela u broju promocija kategorije smrznute hrane u 2016. godini.