Članovi udruge Graševina Croatica, uspješno su nastupili na tradicionalnom sajmu vina u organizaciji najpoznatijeg poljskog vinskog časopisa Wino Magazin, izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare i degustaciji vina članovi te udruge.

Glavni urednik Wino magazina Tomasz Prange kaže kako su posjetitelji sajma, održanog 8. i 9. studenoga u Varšavi, oduševljeni ponudom hrvatskih kontinentalnih vina i njihovim sljubljivanjem s poljskim delicijama.

“Jako je puno skrivenog blaga u slavonskim vinskim podrumima i Poljaci jedva čekaju da ga otkriju”, rekao je Prange.

Dodao je kako nažalost, 650 tisuća Poljaka koji godišnje posjećuju Hrvatsku, nema pravu sliku o hrvatskim enogastronomskim uzdanicama, jer im se najčešće serviraju konfekcijska hrana i vino upitne kvalitete.

Za hrvatsku graševinu, pa i sva ostala hrvatska vina, tržište Poljske iznimno značajno i zato mu u Udruzi daju veliku, čak najznačajniju, marketinšku pozornost. Ta zemlja ubrzanog gospodarskog razvitka, s 38 milijuna stanovnika, jedna je i od najbrže rastućih vinskih tržišta u svijetu. Prosječna potrošnja po stanovniku od samo dvije litre 1980. godine sada je narasla na 12 litara i raste za litru-dvije na godinu.

Među kontinentalnim hrvatskim vinarima i vinarijama koji su se predstavili u Poljskoj su Adžić, Vinarija Antunović, Galić, Iločki podrumi, Krauthaker, Misna vina, PP Orahovica, Vina Belje, Vina Kalazić Kronos, Vinarija Zdjelarević i Vino Buhač.

Uz graševinu, predstavili su sivi pinot, chardonnay, crni pinot, sauvignon, traminac, cabernet sauvignon i merlot.

Za sada, premda još uvijek u simboličnim količinama, vina u Poljsku izvoze Belje, vinarije Zdjelarević i Krauthaker, a odnedavno i vinarije Feravino i Erdutski vinogradi te neki istarski vinari.

Udruga proizvođača graševine Slavonije i Podunavlja Graševina Croatica osnovana je prije dvije godine s ciljem jedinstvene promocije vina sorte graševina i brendiranja Slavonije i Podunavlja kao vinske regije. (SEEbiz.eu)