Grupa Mercator je u prvih devet mjeseci ostvarila 2 milijarde eura prihoda od prodaje, što je 3,6% manje nego u istom lanjskom razdoblju, ostvarivši pritom gubitak u iznosu od 17,6 milijuna eura, priopćeno je iz tvrtke.

U izvješću Mercatora pozitivnim se ocjenjuje smanjenje gubitka u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani, dok je gubitak u trećem kvartalu iznosio 2,4 milijuna eura i također je manji od gubitka u prva dva kvartala 2013. godine.

Na smanjenje prihoda, kako se navodi, u najvećoj su mjeri utjecali slaba prodaja tekstilnog i tehničkog programa kao rezultat kupovnih promjena u navikama potrošača te nižih prihoda na slovenskom i hrvatskom tržištu.

Smanjenju prihoda razlog su i planirane provedbe poslovnih odluka u procesu restrukturiranja poslovanja, prije svega na tržištima Albanije i Bugarske, zatvaranje neučinkovitih prodajnih jedinica te smanjenje prodajnih površina.

Iz Mercatora ističu kako je uspješno nastavljen proces optimizacije troškova poslovanja pa su u prvih devet mjeseci postignute veće uštede od ukupnog plana ušteda koji je planiran za cijelu 2013. godinu. Najveće uštede postignute su na troškovima materijala i usluga, dok je projekt optimizacije broja zaposlenih u upravnim službama Grupe Mercator proveden u skladu s planovima te je zaključen za ovu godinu.

Grupa Mercator u prvih devet mjeseci ove godine smanjila je financijski dug za 2,7 posto ili za 29,7 milijuna eura te je neto dug Grupe na dan 30. rujna iznosio 994,3 milijuna eura.

Mercator je također postigao načelni dogovor s koordinacijskom grupom vjerovnika, koja se sastoji od šest ključnih banaka vjerovnika o glavnim uvjetima dugoročnog restrukturiranja duga kompanije. Prijedlog restrukturiranja, koji je predstavljen na sastanku 5. studenog ostalim bankama vjerovnicima, važan je korak prema financijskoj stabilnosti Grupe te se očekuje kako će proces uspješno biti zaključen do kraja godine.

Također, Nadzorni odbor Grupe Mercator na svojoj je jučerašnjoj sjednici donio odluku o dokapitalizaciji tvrtke Mercator-H s pet milijuna eura čime se daje osnova za stabilan posao hrvatske podružnice. Pritom navode kako je tvrtka Mercator-H u razdoblju siječanj-rujan 2013. godine unaprijeđenim procesom dezinvestiranja stabilizirala poslovanje, a pozitivni poslovni trendovi ogledaju se i promjenom prodajnih mjesta.

“Grupa Mercator posluje u izuzetno teškoj situaciji. Osim nepovoljnog gospodarskog okruženja koji ima negativan utjecaj na potrošnju te promjene navika potrošača, suočili smo se i s dodatnim poslovnim izazovima, kao što su visina dugovanja, niska profitabilnost nekih prošlih ulaganja te nedovoljna efikasnost tvrtke. Uspješno provođenje procesa restrukturiranja duga i poslovanja predstavlja čvrste temelje za poboljšavanje poslovanja u budućnosti. Postignut načelni dogovor o dugoročnom refinanciranju kredita predstavlja značajan korak ka uspostavi dugoročnog održivog upravljanja financijskim obvezama Grupe. Proces restrukturiranja poslovanja, koji je trenutačno jedan od najzahtjevnijih projekata te vrste u Europi, odvija se prema planovima te pruža osnovu za poboljšanje nastavka poslovanja Grupe Mercator”, kazao je prilikom predstavljanja rezultata poslovanja predsjednik Uprave Grupe Mercator Toni Balažič.