carrefour-rusija-largeGubitak drugog po veličini svjetskog maloprodajnog lanca u prvoj polovini godine mogao bi rezultirati padom godišnje operativne dobiti za 15 posto

Drugi po veličini svjetski maloprodajni lanac Carrefour izvijestio je u srijedu da je u prvoj polovini godine poslovao s gubitkom od 249 milijuna eura, istaknuvši da sada očekuje pad godišnje operativne dobiti za 15 posto.

Analitičari koje je anketirao Dow Jones Newswires očekivali su polugodišnju dobit od 31 milijun eura.

Usprkos rastu prihoda za 2,3 posto, na 39,6 milijardi eura, na rezultate su utjecali jednokratni troškovi od 884 milijuna eura, uključujući i otpis imovine u iznosu 516 milijuna eura, povezan uglavnom s talijanskim poslovanjem.

“U prvoj polovici 2011. Carrefour je uspio povećati prihode zahvaljujući rastu na tržištima u nastajanju, ali ukupni rezultati nisu zadovoljavajući, opterećeni su lošom izvedbom u Francuskoj i jednokratnim stavkama”, kazao je izvršni direktor Lars Olofsson u priopćenju. Dodao je da će kompanija nastaviti s planovima preustroja i da će se preusmjeriti na dugoročno stvaranje vrijednosti umjesto na ostvarivanje kratkoročne dobiti. (H)