Nizozemski proizvođač piva Heineken u ponedjeljak je objavio kako planira kupiti brazilsku podružnicu japanskog Kirin Holdingsa, čime bi povećao prisutnost na trećem tržištu piva u svijetu

Time će Heineken postati drugi pivar u Brazilu, s tržišnim udjelom od otprilike 19 posto. Prvo mjesto pripada Anheuser-Busch InBevu.

Uključujući dug, Heineken će za Brasil Kirin izdvojiti 1,025 milijardi eura.

Japanski Kirin time se povlači s brazilskog tržišta, nakon što su 2011. godine za 12 tamošnjih pivovara platili oko 3,9 milijardi dolara. S vremenom se njezin tržišni udio smanjio a troškovi sirovina porasli zbog slabljenja reala.

U japanskoj kompaniji ističu kako su rizici brazilskog gospodarstva te stagnirajuće i kompetetivno tržište piva i bezalkoholnih napitaka predstavljali ‘ograničenja’ za profitabilnost njihove brazilske podružnice. Danas su izvijestili da je Brasil Kirin u 2016. poslovao s operativnim gubitkom prije amortizacije i ostalih troškova od 262 milijuna brazilskih reala (oko 79 milijuna eura).

Iako će brazilsko gospodarstvo po svemu sudeći i novu 2017. godinu zaključiti u recesiji, iz Heinekena ističu kako im je to pivsko tržište atraktivno u dužem razdoblju, pri čemu sektor premium piva bilježi ubrzaniji rast od tržišta u cjelini.

Zahvaljujući novoj akviziciji nizozemska će kompanija povećati prisutnost u sjevernom i sjeveroistočnom Brazilu i time unaprijediti prodaju premium piva Heineken i Sol i smanjiti troškove.

Heineken već ima pet pivovara u Brazilu od 2010. i akvizicije pivskog poslovanja od meksičke kompanije FEMSA.

“Nijedan od uobičajenih argumenata ne vrijedi s obzirom da tvrtka generira gubitak, no cijena je vrlo atraktivna”, mišljenje je Trevora Stirlinga, analitičara za tržište piva u konzultantskoj kući Bernstein Research o najnovijoj akviziviji najvećeg nizozemskog proizvođača piva, inače drugog u svijetu.

Neki analitičari također smatraju kako je transakcija važna jer time Heineken postaje jači konkurent svjetskom lideru AB InBev-u u unutrašnjosti Brazila. Akviziciju još mora odobriti brazilska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja a trebala bi biti zaključena u prvoj polovici godine. (SEEbiz/Hina)