FMCG tržište – Inovacije: Uspješne inovacije su one kojima se kupac vraća

Prvi je znak uspješnosti lansiranja broj kupaca koje inovacija privuče u prvih 12 mjeseci po lansiranju, dok je drugi znak stopa ponovljene kupovine koja jasno ukazuje je li nam se inovacija “uvukla pod kožu”

Ukupno 52% Hrvata je uvijek u potrazi za novim proizvodima i uslugama. Potraga za inovacijama izraženija je u dobnoj skupini 15-19 (64%) te 20-29 godina (59%). Također, dva vrijednosna segmenta prednjače u potrazi za inovacijama: Hedonisti i Achieveri.

Poznato je da tri od četiri FMCG inovacije propadnu u prvoj godini lansiranja. Tek svaka deseta FMCG inovacija ostvari očekivane prodajne rezultate.

Slučajnim odabirom izdvojili smo 18 inovacija na hrvatskom FMCG tržištu koje su se pojavile u posljednje tri godine te smo ih analizirali, ne iz perspektive volumena, vrijednosti ili profita, nego iz shopper-centrične perspektive metodom GfK Panela kućanstava.

ZNAK USPJEŠNOSTI
Broj kupaca koje inovacija privuče u prvih 12 mjeseci po lansiranju prvi je znak uspješnosti lansiranja.

S druge strane, treba biti oprezan pri tumačenju ovih podataka jer određene inovacije izlaze na tržište s jednim artiklom, dok su druge lansirane s više artikala u različitim pakiranjima i veličinama.

Drugi znak uspješnosti lansiranja je stopa ponovljene kupovine koja jasno ukazuje je li nam se inovacija “uvukla pod kožu”. No, tu također treba biti oprezan jer su neke kategorije po svojoj prirodi kategorije niže frekvencije.

Prema podacima GfK Panela kućanstava, Franck Crema Rituali je u prvoj godini privukla čak 219 tisuća kupaca. Dorina napolitanka čokolada također je ispunila očekivanja sa 178 tisuća osvojenih kupaca, dok je Životinjsko carstvo Junior privuklo 128 tisuća kupaca.

Situacija se ponešto mijenja ako se preusmjerimo na stopu ponovljene kupovine koja je indikator prijelaza iz stanja flerta u stanje ljubavi. Najvišu stopu ponovljene kupovine bilježimo kod Životinjskog carstva Junior (48%).

Slijede Franck Crema s 40% te Zanatsko pivo i Seka čokolada “Maša i medvjed” s 37%. Kao i u životu, između čovjeka i brenda događa se ljubav, dok s nekima doživimo kratkotrajan susret ili eventualno romansu.

Prethodni članakHellenic Sugar planira širenje u Srbiji
Sljedeći članakOtvorene prijave na natjecanja IdejaX i Mixx