henkel-logo-midiUnatoč kontinuirano izazovnom tržišnom okruženju tvrtka Henkel ostvarila je snažnu izvedbu u trećem kvartalu.

U trećem je kvartalu ostvaren značajan rast prodaje od 8,4 posto na 4,590 milijardi eura. Prilagođena pozitivnim učincima tečaja od 2,3 posto, prodaja se poboljšala za 6,1 posto.

“Značajno smo povećali prodaju i dobit u svim poslovnim sektorima. Organska je prodaja na tržištima u razvoju bila snažna i ponovno je iznadprosječno doprinijela ukupnom rastu. Pozitivni pokazatelji na razvijenim tržištima bili su posebice podržani dobrom izvedbom u Sjevernoj Americi. Već je treće uzastopno tromjesečje na tom području naše poslovanje u porastu,” izjavio je Kasper Rorsted, glavni izvršni direktor tvrtke Henkel.

Prilagođena operativna dobit i prilagođena EBIT marža dosegli u trećem su kvartalu rekordne razine, a svi su poslovni sektori izvijestili o višem prilagođenom EBIT-u i prilagođenoj EBIT marži u odnosu na prethodnu godinu.

“Snažna izvedba u trećem kvartalu na izazovnim i nestabilnim tržištima potvrđuje našu sposobnost prilagodbe u izazovnom gospodarskom okruženju. Agilnost i fleksibilnost će i nadalje biti ključni za naš uspjeh, što potvrđuje našu strategiju prilagodbe i daljnjeg pojednostavljenja struktura i procesa u skladu s promjenjivim tržišnim uvjetima”, dodao je Rorsted.

Henkel predviđa rast organske prodaje i povisio je svoje smjernice za rast EPS-a u fiskalnoj godini 2015. “Očekujemo rast organske prodaje od tri posto u 2015. godini. I dalje očekujemo povećanje prilagođene EBIT marže za otprilike 16 posto, a sada očekujemo i porast zarade po preferencijalnoj dionici za više od 10 posto”, zaključili su iz Henkela.