T3D ispis brzorastuća je tehnologija kojom se koriste dizajneri u gotovo svim industrijama kako bi omogućili nove dizajne i ubrzali im dolazak na tržište

Dijelovi proizvedeni 3D ispisom upotrebljavaju se za izradu prototipa kojim se provjeravaju prikladnost i funkcija.

U nekim slučajevima sklop izrađen 3D ispisom sam po sebi dio je konačno sastavljenog proizvoda, što se u pravilu smatra aditivnom proizvodnjom.

Henkel Adhesive Technologies nastoji iskoristiti svoju tehničku stručnost na području razvoja materijala i široko znanje o primjeni kako bi proizveo nove materijale jedinstvenih karakteristika koji omogućuju funkcionalnu izradu prototipova i aditivnu proizvodnju na područjima koja danas još nisu moguća.

Osim razvoja i osmišljavanja prikladnih materijala, Henkel je svoju stručnost u 3D ispisu pokazao kroz partnerstvo s nizozemskim start-upom za dizajn i arhitekturu DUS Architects, začetnikom projekta ispisa kuće uz kanal u Amsterdamu 2014. godine.

Uz pomoć golemog 3D pisača (instalacija zauzima područje od 2 x 2 x 3,5 metara) do 2017. trebala bi biti ispisana i sagrađena fasada, zajedno s unutrašnjim zidovima, od ukupno 42 komponente. Početkom ove godine DUS je dizajnirao fasadu mobilne konferencijske zgrade u Amsterdamu.

Pojedini elementi proizvedeni su uz pomoć Henkelovih taljivih ljepila baziranih na održivim sirovinama, u koje je zatim injektiran beton. Bioplastični materijal individualnim komponentama daje visoku dosljednost i stabilnost te se može jednostavno reciklirati.

Henkel je vodeći svjetski dobavljač akrila, silikona, epoksida i poliuretanskih ljepila iznimnih radnih svojstava koji se stvrdnjavaju na svjetlu.

Ti materijali upotrebljavaju se u kritičnim situacijama npr. za medicinske i elektroničke uređaje kao i za sklop transportnih vozila. Kompanija namjerava iskoristiti tu široku tehnološku stručnost kako bi ponudila nove smole koje se stvrdnjavaju na svjetlu za upotrebu u stereolitografskom ispisu/očvršćivanju digitalno obrađenim svjetlosnim signalom (SLA/DLP). Prvi od tih novih materijala bit će pušteni u komercijalnu upotrebu 2017.

Henkel je također vodeći svjetski dobavljač taljivih ljepila. Razvija materijale visokih radnih svojstava koji se između ostalog koriste za sklopove filtara i medicinskih uređaja kao i za zaštitu elektroničkih sklopova.

Henkelovi materijali već se upotrebljavaju za 3D ispis funkcionalnih predmeta poput namještaja i elemenata za zgrade. Henkel se usmjerava na razvoj na tom području kako bi proizveo nove filamente i praškove za upotrebu u pisačima koji rade na principu selektivnog laserskog sinteriranja (SLS) i modeliranja nanošenjem rastopljenog materijala (FDM).

“Zahvaljujući širokom asortimanu materijala i opsežnoj bazi kupaca u različitim industrijama, imamo pristup i sposobnost omogućiti 3D ispisana rješenja za cijeli niz funkcionalnih namjena”, objašnjava Mike Olosky, viši korporativni dopredsjednik i globalni voditelj Odjela za inovacije i razvoj novog poslovanja u sektoru Henkel Adhesive Technologies i dodaje: “Čvrsto vjerujemo u budućnost aditivne proizvodnje i očekujemo da će njezin puni potencijal biti iskorišten kada se prepoznaju prave namjene kod korisnika i kada se usmjerimo na prave materijale, uz prave postupke ispisivanja i pravi softver.”