Već treći mjesec uzastopce bilježi se realni godišnji rast prometa u trgovini na malo, a u listopadu je promet realno bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 0,3% veći u odnosu na isti mjesec prošle godine. Prema desezoniranim podacima, u listopadu je zabilježen mjesečni pad realnog prometa od 0,7%.

Iako je u ovoj godini samo u dva mjeseca zabilježen realni godišnji pad prometa (u svibnju i srpnju), na kumulativnoj se razini, odnosno u prvih deset mjeseci, bilježi stagnacija prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tako je razina ovogodišnjeg prometa ostala za oko 17% manja u odnosu na isto razdoblje 2008. godine, navodi se u osvrtu Hrvatske gospodarske komore (HGK) na aktualna kretanja u maloprodaji.

Iz Komore navode kako je niska razina prometa i dalje rezultat slabe domaće potražnje uslijed akumuliranih efekata negativne situacije na tržištu rada, odnosno smanjenja broja zaposlenih te realnog pada neto plaća u posljednjih par godina pri čemu je današnja razina plaća niža od one iz 2008. godine.

Prema podacima Eurostata, promet u trgovini na malo na razini EU bilježi pozitivan realni godišnji trend i to kontinuirano od kolovoza 2013., a u prvih devet mjeseci ove godine promet je, prema kalendarski prilagođenim podacima, u prosjeku bio 1,7% veći u odnosu na isto razdoblje lani.

Porast prometa, u promatranom razdoblju, zabilježen je u većini zemalja EU (podaci za Grčku, Hrvatsku, Italiju, Cipar i Nizozemsku za to razdoblje nisu dostupni), ali njegova ovogodišnja razina u većem dijelu promatranih zemalja EU još uvijek je niža u odnosu na isto razdoblje 2008. godine.

“Valja istaknuti i prisutan trend deflacije/pada cijene u trgovini na malo koji je uzrokovan niskim cijenama izvoza i slabom potražnjom, što može otežati izlazak domaćega gospodarstva i trgovine na malo iz recesije. Niska razina prometa i dalje je rezultat slabe domaće potražnje uslijed akumuliranih efekata negativne situacije na tržištu rada te niskih očekivanja potrošača. Slijedom navedenog, na razini cijele ove godine očekujemo stagnaciju (-0,2%) realnog prometa u trgovini na malo”, zaključuje Tomislava Ravlić, pomoćnica direktora Sektora za trgovinu HGK.