HGK: Uzgajivačima ribe ipak osigurana sredstva iz europskog fonda

Prihvaćanje amandmana u Europskom parlamentu dovelo bi u pitanje sam opstanak akvakulture u RH jer bi se njihovim izglasavanjem propisalo da cjelokupna hrvatska akvakultura ostaje bez financijskih sredstava iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u razdoblju od 2014. do 2020. godine. To bi imalo katastrofalne posljedice za razvoj sektora akvakulture i njegovu konkurentnost na domaćem i EU tržištu, kažu u HGK

Od srpnja 2013. traje aktivnost koja bi se mogla okarakterizirati kao dobar primjer suradnje realnog sektora i državnih institucija na zaštiti vitalnih gospodarskih interesa RH i upozoriti na izuzetnu važnost strukovnog organiziranja i članstva strukovnih organizacija u EU asocijacijama.

Grupacija akvakulture HGK već dugi niz godina okuplja trgovačka društva čije je primarna djelatnost uzgoj riba, a sastancima Grupacije redovito prisustvuju i neke članice HOK-a. Grupacija vrlo uspješno zastupa interese sektora akvakulture pred hrvatskim nadležnim tijelima. Prvog srpnja ove godine nastupile su nove okolnosti zbog ulaska RH u EU, a odlučivanje o pojedinim ključnim sektorskim pitanjima se premjestilo u Bruxelles pa je i Grupacija akvakulture HGK prilagodila svoj rad novonastalim okolnostima. To se najbolje vidi iz sljedećeg primjera.

Već početkom kolovoza 2013. godine Grupacija akvakulture HGK je poslala dopis hrvatskim članovima Europskog parlamenta, a na znanje nadležnom ministarstvu, u kojem ih upozorava na amandmane na prijedlog Uredbe o Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo koje je prihvatio Odbor za ribarstvo Europskog parlamenta 10. srpnja 2013. godine.

Naime, prihvaćanje navedenih amandmana dovelo bi u pitanje sam opstanak akvakulture u RH jer bi se njihovim izglasavanjem propisalo da cjelokupna hrvatska akvakultura ostaje bez financijskih sredstava iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo u razdoblju od 2014. do 2020. godine. To bi imalo katastrofalne posljedice za razvoj sektora akvakulture i njegovu konkurentnost na domaćem i EU tržištu. Navedeni amandmani vrijedili bi naravno i za ostale zemlje članice, ali bi uzgoj ribe u RH zbog svojih posebnosti bio puno više pogođen od većine drugih zemalja članica.

Poznavatelji rada Europskog parlamenta upozoravali su da je prihvaćanje spornih amandmana vrlo izgledno jer ih je donio matični Odbor za ribarstvo (u kojem na žalost nema predstavnika iz RH).

Zatim slijedi niz aktivnosti Grupacije kojima se pokušalo riješiti navedeni problem. Grupacija akvakulture HGK je najprije obavila niz konzultacija među svojim članicama, organizirala neophodnu anketu i na pojedinim sastancima zauzela stav o problematičnim amandmanima.

Nakon toga Grupacija je surađivala s nadležnim Ministarstvom poljoprivrede na rješavanje problema, ali se obratila i Ministarstvu zaštite okoliša i Ministarstvu regionalnog razvoja. Navedenom suradnjom došlo se do ključnih rezultata kojima je bilo osigurano minimaliziranje štete i kad bi se navedeni amandmani prihvatili u Europskom parlamentu.

Istovremeno, Grupacija je intenzivno surađivala s pojedinim hrvatskim članovima Europskog parlamenta. Gotovo cijelo vrijeme od upoznavanja s problemom pa do glasanja u Europskom parlamentu trajale su međusobne konzultacije. Naši članovi Europarlamenta inicirali su niz aktivnosti kako bi se ublažila moguća šteta – od lobiranja, pokušavanja okupljanja grupa istomišljenika, pa do kontaktiranja specijalnog izvjestitelja itd.

Četvrti smjer bila je suradnja s EU kolegama, proizvođačima iz drugih zemalja članica, posebice na najboljim strategijama lobiranja. Svakodnevno se konzultiralo kako s kolegama u pojedinim zemljama članicama, tako i tajništvom FEAP-a (Europskog udruženja proizvođača u akvakulturi). Predstavnici Grupacije su ovo pitanje raspravljali i na zajedničkom sastanku koji je održan u Mađarskoj. Rezultat je službeni stav FEAP-a koji je upućen Europskoj komisiji, članovima Odbora za ribarstvo EP, članovima europskog parlamenta i svim drugim dionicima od važnosti, kako u pojedinim zemljama, tako i na EU nivou.

Rezultat nije izostao. Na plenarnom glasanju u Europskom parlamentu 23. listopada ove godine glavni problematični amandmani nisu prihvaćeni, što je izazvalo olakšanje u ovom gospodarskom sektoru, kako u Hrvatskoj, tako i u EU.

Grupacija će nastaviti s radom na rješavanju ovog problema sve dok predmetna Uredba ne bude prihvaćena. To se ne očekuje u ovoj godini jer sada slijedi tzv. trilateralni sastanci između Europskog parlamenta i Vijeća uz sudjelovanje Europske komisije, a zatim konačno glasanje u EP.

Grupacija akvakulture HGK koristi ovu prigodu zahvaliti svima koji su pridonijeli pozitivnom rješavanju ovog problema koji je prijetio opstanku cijelog sektora, a posebice svojim članicama, pripadnicima državne administracije i članovima Europskog parlamenta, navodi se u priopćenju HGK.

Prethodni članakGfK: 93% građana podržava uvođenje fiskalnih blagajni
Sljedeći članakIzvještaj s terena: Strani trgovački lanci i hrvatska privreda