zagreb-ilica-ftdZagreb je posljednjih godina dobio prodajne centre europske klase, ali “high street” lokacije, odnosno središte grada ostaje i dalje primamljivo za svjetske brendove, kao i za domaće trgovce koji u krizi traže bolje lokacije, navodi se u analizi Jones Lang LaSallea “European Retail Profile 2011” u dijelu koji opisuje tržište glavnog grada Hrvatske.

Nepopunjenost maloprodajnih prostora u središtu grada povećala se na 5 posto, a nepopunjenost u trgovačkim centrima je oko 10 posto, ponajprije zbog lokalnih zakupaca koji su pogođeni najviše padom prodaje, koja je uzrokovana krizom.

Kao i ostale metropole srednje i istočne Europe, Zagreb je dobio niz velikih i modernih prodajnih centara koji dominiraju tržištem. Glavni grad Hrvatske ima 418 tisuća kvadrata maloprodajnih prostora, a pola ih je završeno 2009. i 2010. godine.

Još godinu i pol
U usporedbi s primjerice Pragom i Budimpeštom zagrebačke “high street” lokacije tek trebaju dočekati ulazak zvučnih svjetskih brendova. No to se s obzirom na gospodarsku situaciju i loša očekivanja za iduću godinu neće dogoditi prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju sredinom 2013. godine.

Za razliku od zagrebačkog strogog centra koji tek očekuje brojne međunarodne brendove, prema riječima direktora Arena centra Garyja Burrowsa, taj najmoderniji hrvatski i zagrebački trgovački centar ima izbor brendova kao i najmoderniji trgovački centri u zapadnoeuropskim gradovima i za njima nimalo ne zaostaje. Zbog toga se Arena centar i promovira kao novi centar Zagreba.

Izbor brendova koje nudi Arena centar za sada nema konkurenciju u zagrebačkoj “high street” zoni. Premda je doživljaj kupovanja različit u suvremenom trgovačkom centru i u “high street” zoni, domaći će šopingholičari izbor imati tek kada u središtu Zagreba najpoznatiji međunarodni brendovi otvore svoje dućane.

Neki “uranili”

“High street” u Zagrebu čini Ilica, najveća prometnica u središtu grada, s Jelačićevim trgom i Gornjim gradom. Najskuplji prostori, ujedno najtraženiji, nalaze se upravo u Ilici na potezu od Trga bana Jelačića do križanja s Frankopanskom ulicom te su na tome potezu svoje trgovine otvorili mnogi poznati brendovi – Zara, Mango, Marella, Timberland, Geox…

Važno je napomenuti da su sporedne ulice poput Bogovićeve, Masarykove, Gundulićeve te Trg Petra Preradovića, popularni Cvjetni trg, također vrlo zanimljive zakupcima, čak i high-end brendovima, te su se na tim lokacijama pozicionirali Max Mara, Ralph Lauren, Armani, Kenzo, Tommy Hilfiger… Možemo reći da je prosječna cijena najma trgovačkih prostora od 100 četvornih metara u središtu Zagreba na top-lokacijama 85 eura po kvadratu.

Međunarodni brendovi promatraju Hrvatsku i dalje te će njihovoj odluci o ulasku na tržište pridonijeti i ulazak Hrvatske u EU, ali i izlazak iz krize te svakako kvaliteta raspoloživog prostora na tržištu. Jedan od takvih brendova je i Decathlon, veliki sportski zakupac sportske opreme.

Ipak, neki od međunarodnih brendova odlučili su se za raniji ulazak poput H&M-a koji je došao u novi trgovački centar u središtu Zagreba Cvjetni, otvoren u travnju ove godine.

Cvjetni je središtu Zagreba dodao 8 tisuća kvadrata novih maloprodajnih prostora. Uz H&M ove su godine svoje dućane u središtu Zagreba otvorili i Tag Hauer, Boggi, Inglot, Tosca Blu.

U Hrvatsku je ove godine došao i australski maloprodajni lanac pokućstva i elektronike Harvey Norman otvorivši svoj prvi dućan od 9700 kvadrata u King Crossu.

Supernova u zastoju
Prema podacima Jones Lang LaSallea, nepopunjenost trgovačkih prostora u Zagrebu u drugoj polovici ove godine iznosi oko 15 posto, a najviše problema s nepopunjenošću imaju trgovački centri Cascade, West Gate i King Cross.

Ove je godine u Zagrebu prvi put zatvoren prvi trgovački centar Mandi u istočnom dijelu grada. Problemi s nepopunjenošću trgovačkih prostora proizlaze iz pada maloprodaje koja je u kolovozu ove godine u odnosu na kolovoz 2010. godine manja za 2 posto.

Iduće godine otvorit će se trgovački centar City Centar One East sa 47 tisuća kvadrata prodajnog prostora. Na drugom planiranom velikom trgovačkom centru Supernova u Buzinu prekinuti su radovi, a njihov je nastavak neizvjestan.

S obzirom na gospodarska očekivanja od sljedeće godine, Hrvatsku ne očekuje izlazak iz recesije pa neće biti ni oporavka maloprodaje ni ulaska novih međunarodnih brendova u središte grada. (Business.hr)