Europska komisija planira 1. lipnja objaviti izvješće o konvergenciji u kojem bi Hrvatska mogla dobiti konačnu ocjenu o spremnosti za uvođenje eura.

Izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis potvrdio je da Komisija planira objaviti izvješće o konvergenciji 1. lipnja.

“U Hrvatskoj su omjeri duga proteklih godina znatno pali i pokazuju trend daljnjeg padanja. To šalje važan signal uoči izvješća o konvergenciji koje ćemo predstaviti 1. lipnja. Kao što znate, Hrvatska namjerava usvojiti euro kao svoju valutu od 1. siječnja 2023. godine”, rekao je Dombrovskis na konferenciji za novinare.

Komisija u svojoj analizi makroekonomske situacije navodi da je Hrvatska napredovala u smanjenju privatnog duga i vanjskih neto obveza. Ističe da javni dug ostaje i dalje visok, ali da nastavlja silaznu putanju iz razdoblja prije pandemije covida-19. Bankarski sektor ostaje stabilan i likvidan te se smanjuje omjer nekvalitetnih kredita. Povećan je potencijalni rasta proizvodnje, a sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost mogu riješiti preostale ranjivosti, navodi Komisija.

Komisija objavljuje konvergencijsko izvješće svake dvije godine. Prema zadnjem izvješću iz lipnja 2020. Hrvatska je ispunjavala sve kriterije za ulazak u europodručje osim članstva u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II).

Hrvatska će uskoro ispuniti i taj kriterij, ušavši u međuvremenu u ERM II 10. srpnja 2020. Radi se o svojevrsnoj čekaonici za euro u kojoj svaka zemlja kandidatkinja treba provesti najmanje dvije godine.

Spremnost za prihvaćanje eura određuje se prema ispunjavanju konvergencijskih kriterija koji uključuju stabilnost cijena, uredne javne financije, stabilnost deviznog tečaja i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa. Provjerava se i usklađenost nacionalnog zakonodavstva s pravilima ekonomske i monetarne unije (EMU).

Trenutačno je stopa stopa inflacije jedini donekle neizvjestan kriterij u procesu ulaska Hrvatske u eurozonu. Ona ne smije biti veća od 1,5 postotnih poena prosječne stope inflacije za tri zemlje EU s najnižom inflacijom u godini koja prethodi preispitivanju stanja u zemlji kandidatkinji.

Ako Hrvatska, kako se očekuje dobije pozitivnu ocjenu, ministri financija 19 zemalja europodručja trebaju kvalificiranom većinom usvojiti preporuku o uvođenju eura u Hrvatskoj.

Formalnu odluku donosi Ecofin, tijelo koje čine ministri financija svih zemalja članica EU-a, nakon konzultacija s Europskim parlamentom i nakon rasprave na lipanjskom samitu čelnika EU-a. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!