Zbog visokih troškova proizvodnje te rastućeg uvoza, poglavito nakon pristupanja Europskoj uniji, Hrvatska bi mogla ostati bez voća proizvedenog u domaćim voćnjacima. Statistike su porazne za sve vrste voća koje bilježi drastičan pad.

Gala ApplesJabuka, krušaka, šljiva, trešanja… gotovo da nema, pa je jedina opcija uvoz voća, što će u konačnici uništiti ostatke ostataka hrvatskog voćarstva.

Zanimljivo je da po statistikama raste jedino proizvodnja višanja i lješnjaka, ali ni to nije ohrabrujuće jer su količine zanemarivo male, piše Slobodna Dalmacija.

“Stanje u hrvatskom voćarstvu poprilično je crno. Veliki dio voćara propao je zbog niskih cijena svojih proizvoda jer između potrošača i voćara postoji još jedna karika – otkupljivači, koji žele brzu i veliku zaradu”, objašnjava Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice, naglašavajući da voćari propadaju jer za svoje voće dobivaju cijenu ispod troškova proizvodnje.

Tomo Ostojić iz Peračkog Blata u zaleđu Ploča bavi se proizvodnjom smokava. Uz svježe i sušene smokve, Ostojići proizvode i prerađevine od smokava poput džemova ili umaka. Ipak, glavni je proizvod sušena smokva, koju plasiraju uglavnom na hrvatskom tržištu u turističkoj sezoni te za Božić i Novu godinu kao prigodne poslovne pakete, a manji dio izvozi se u Njemačku.

Unatoč pogodnoj mikroklimi za proizvodnju diljem Dalmacije, Hrvatska uvozi i do 60 posto potreba za smokvama, i to uglavnom iz Turske.

“Nama je jako teško konkurirati uvozu smokava iz Turske, poglavito zbog naših usitnjenih posjeda i načina branja. Tamo se smokve beru posebnim strojevima sličnima usisivaču, što kod nas nije moguće zbog kamenitog terena”, objasnio je Ostojić.

Kako bi opstali na tržištu, domaći voćari i povrtlari moraju se udružiti u proizvođačke zadruge, što potiče i Europska komisija dodjelom nepovratnih sredstava. Voćarima je nužna pomoć i jedinica lokalne uprave koja bi investicije u voćarstvu trebala osloboditi plaćanja komunalnog i vodnog doprinosa.

To bi bio vjetar u leđa posrnulom hrvatskom voćarstvu koje će, ako se nastave ovakvi negativni trendovi, za pet godina potpuno propasti. (SEEbiz.eu/Slobodna Dalmacija)