VijestiSvijetHrvatska vina predstavljena u New Yorku

Hrvatska vina predstavljena u New Yorku

vinari-predstavljanje-new-york-largeU organizaciji Udruženja vinarstva Hrvatske gospodarske komore danas je u New Yorku održano službeno kušanje hrvatskih vina u jednome od ponajboljih njujorških restorana Hudson Terrace na Manhattanu.

Iz HGK ističu kako je ovo predstavljanje iznimna prilika da se hrvatska vina prezentiraju stručnoj publici na tom velikom tržištu i ojača izvoz vina u SAD koji je lani iznosio 650.000 USD.

Također napominju kako je ovaj nastup na američkom tržištu dio kontinuirane potpore HGK i resornog ministarstva za iskorak hrvatskih vinara na vanjska tržišta u cilju brendiranja Hrvatske kao vinske zemlje.

“Hrvatska vina postaju sve više zanimljiva stranim tržištima koja traže posebnost i autohtone sorte, a posebno razvijenim tržištima s rastom prosječne potrošnje poput Njemačke i Velike Britanije, gdje vlada zasićenost najpopularnijim internacionalnim sortama”, rekla je Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK prigodom prezentacije.

Na promociji vina, koju je posjetilo 200-tinjak uzvanika iz svijeta vina i gastronomije (sommelieri i vlasnici vrhunskih restorana, novinari vodećih časopisa i novina i dr.), predstavile su se 34 hrvatske vinarije: Agrokor vina, Bibich, Bodren, Cattunar, Coronica, Degrassi, Enjingi, Grgich, Ivan Katunar, Karaman, Katunar vinarija, Korta Katarina, Kozlović, Krajančić, Krauthaker, Matošević, Miloš, Bura-Mokalo, Nada, Pavlomir, Piližota, Piquentum, PZ Čara, PZ Dingač, PZ Gospoja, PZ Putnikovic, PZ Svirče, PZ Vrbnik, Roxanich, Saints Hills, Šipun, Tomić, Trapan, Zlatan Otok i Žlahtina Union.

Cliff Rames, sommelier u najpoznatijem njujorškom hotelu Plaza te U. S. Director, Wines of Croatia u SAD-u, tom je prigodom održao prezentaciju o Hrvatskoj i njezinim vinima.

Uz potvrdu kvalitete istaknuo je nužnost promocije i brendiranja: “Sudeći po iznimnom odazivu i reakcijama definitivno postoji interes za vaša vina. Morate biti pametni, kreativni i djelovati strateški. Imate kvalitetna vina i sada je na vama da se promovirate. Vaša je zemlja na sjajnoj lokaciji, imate vinograde na najljepšem mjestu na svijetu, a vaša vina s obzirom na autohtone sorte grožđa, američkim kupcima mogu ponuditi nešto što nikada nisu kušali, nešto jedinstveno. Ovo je veliki korak, ali ipak prvi korak novorođenčeta i sada je potrebno krenuti dalje. Nužno je ispričati priču, brendirati se, pokazati da je vino stil življenja u Hrvatskoj te da možete ponuditi jedinstven i kvalitetan proizvod”, istaknuo je Rames.

Udruženje vinarstva HGK osnovano je početkom 2011. godine s ciljevima brendiranja Hrvatske kao vinarske zemlje, razvijanja međunarodne strategije, povećanja i razvoja proizvodnje, sustavnog podizanja kulture vina u Hrvatskoj te prilagodbe sektora zakonodavnom okviru i novim modelima financiranja u Europskoj uniji.

Udruženje u svom sastavu okuplja sve važne dionike hrvatske vinske industrije: proizvođače, vinare, vinske specijaliste, agronome, ekonomiste, poduzetnike i druge uključene u vinsku tematiku.

Nakon dobro predstavljenih hrvatskih vina i vinara na najvećim svjetskim sajmovima vina u Düsseldorfu i Londonu te nakon brojnih nagrada osvojenih na najvećim ocjenjivanjima u Europi (IWC i Decanter), Udruženje nastavlja dalje ulažući velike napore u svrhu afirmacije hrvatskih vina i brendiranja na nacionalnoj i regionalnoj razini, uključujući i uža vinogradska područja s težištem na izvozu vrhunskih vina, koja prate odgovarajuće cijene.

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...